Svijet
0

Bivši pripadnik OVK planirao napad na skupštinu Crne Gore

FENA
Podgorica
Podgorica
Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), američki državljanin Doda Lucaj (55), uhapšen na bečkom aerodromu po nalogu crnogorske policije, planirao je bombaške napade na skupštinu Crne Gore, objavila je danas podgorička štampa.

Austrijska policija uhapsila je 8. decembra Lucaja po potjernici crnogorske policije raspisane poslije akcije "Orlov let" zbog sumnje da je član grupe koja je pripremala teroristički napad u Crnoj Gori u izbornoj noći 11. septembra prošle godine.

Pozivajući se na saopćenje austrijske policije, podgorička štampa je prenijela da je Ljucaj planirao u septembru izvršiti dva bombaška napada na zgradu crnogorskog parlamenta.

Novine su prenijele i tekst austrijskog dnevnika "Kroenen Zeitung", koji tvrdi da je Lucaj "big boss" - glavni organizator crnogorske terorističke grupe i najtraženiji posrednik između terorističkih organizacija u službi al-Qaide.

Podgorička štampa piše da je ekstremistička albanska grupa, kojoj pripada Lucaj, bila povezana s al-Qaidom, a da ih je otkrila CIA uz pomoć "krtice" odnosno ubačenog agenta.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović navela je u optužnici da je cilj te organizacije izazivanje nemira, rušenje ustavnog poretka i izdvajanje dijela crnogorske državne teritorije.

Crnogorska vrhovna državna tužiteljica Vesna Medenica saopćila je da postoji osnovana sumnja da je ta grupa osnovala tajnu organizaciju "Pokret za ostvarivanje prava Albanaca u Crnoj Gori". Ta organizacija je oružjem prokrijumčarenim s Kosova trebalo da kontinuirano izvodi terorističke napade u Crnoj Gori radi stvaranja autonomne albanske regije u Crnoj Gori.

Crnogorska policija saopćila je da su šestorica od 20 osumnjičenih za pripremu terorističkih akcija američki državljani, kao i da su trojica u bjekstu i za njima je raspisana međunarodna potjernica, prenio je Tanjug.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Rudolf Golija potvrdio je da je na bečkom aerodromu 8. decembra uhapšen muškarac za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, ali nije saopćio detalje o hapšenju.