|

Bivši pripadnik ETA-e uvjetno pušten na slobodu

Bivši pripadnik ETA-e uvjetno pušten na slobodu
0
F
FENA
17.11.2008. u 20:21
0
komentara
0

dijeljenja
Bivši pripadnik ETA-e uvjetno pušten na slobodu Foto: AP
Španjolac Jose Ignacio de Juana Chaos, bivši pripadnik baskijske separatističke skupine ETA, uhapšen u ponedjeljak ujutro u Belfastu na temelju evropske potjernice, oslobođen je uvjetno krajem dana, saopćio je pravosudni izvor.
De Juana Chaos (53) sam se predao tribunalu u Belfastu u jutarnjim satima. On je uhapšen i prebačen u komesarijat Musgrave u Belfastu, u očekivanju sudske rasprave o zahtjevu Španije za njegovo izručenje.

U večernjim satima je sudac tribunala u Belfastu odlučio da privremeno pusti na slobodu Chaosa, uz plaćenu kauciju od 5.000 funti (5.850 eura) i niza drugih striktnih uvjeta u očekivanju njegovog narednog pojavljivanja 28. novembra pred sudom.

On mora dostaviti vlastima svoj pasoš i poštivati policijski sat od 20 sati navečer do 7 sati ujutro i ne smije napustiti Sjevernu Irsku do svoga sljedećega pojavljivanja na sud, javio je AFP.

De Juana Chaos, koji se smatra jednim od najkrvavijih pripadnika ETA-e, nestao je nakon što je proveo 21 godinu u zatvoru zbog 25 ubistava u okviru napada za koje je ETA preuzela odgovornost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.