Politički preokret
25

Bivši premijer David Cameron imenovan za novog ministra vanjskih poslova Velike Britanije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Velike Britanije je u ponedjeljak ujutro doživjela promjene nakon što je otpuštena ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman, a na njeno mjesto imenovan dosadašnji ministar vanjskih poslova James Cleverly. Za novog ministra vanjskih poslova imenovan je David Cameron.
Bivša premijer se iznenada vratio u sklopu rekonstrukcije u kojoj je Suellu Braverman zamijenio James Cleverly na mjestu ministra unutrašnjih poslova.

David Cameron vratio se u vladu kao ministar vanjskih poslova Velike Britanije u povratku bivšeg premijera koji je istaknuo spremnost Rishija Sunaka da preuzme rizike dok želi popraviti svoju političku poziciju.

Glasnogovornik je također potvrdio da će Jeremy Hunt ostati kancelar.

Cameron je odstupio 2016. nakon što je izgubio na referendumu o Brexitu, ali je navodno rekao prijateljima 2018. godine da se želi vratiti u politiku, po mogućnosti kao ministar vanjskih poslova.

Od tada je zadržao relativno slabije učešće u javnom životu, iako je bio upleten u skandal prije dvije godine kada je lobirao kod vladinih ministara da osiguraju finansiranje za sada nesolventnu kompaniju za finansijske usluge Greensill Capital.

Vratio se na naslovnice prošlog mjeseca kada je rekao da je Sunakova odluka da ukine liniju brzog voza HS2 između Birminghama i Manchestera bila pogrešna, dodavši: "Idemo u pogrešnom smjeru."

Sunakova odluka da vrati Camerona vjerovatno će se svidjeti umjerenoj struji u Konzervativnoj stranci koji su bili zaprepašteni Bravermanovom agresivno desničarskom retorikom o pitanjima kao što su imigracija, policija i beskućništvo.

To bi također moglo potaknuti bijes na desnici stranke, posebno s obzirom na to da je Cameronova posljednja značajna politička akcija bila vođenje propale kampanje za ostanak u EU.