Svrgnut 2017.
16

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe umro u 95. godini

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Robert Mugabe, bivšu premijer, a potom i predsjednik Zimbabvea umro je jutros u bolnici u Singapuru u 95. godini, potvrdili su članovi njegove porodice.

Pretpostavlja se da se o aprila ove godine Mugabe liječio u bolnici u Singapuru.

Mugabe je skoro 40 godina vladao Zimbabveom, a svrgnut je vojnim udarom 2017. godine. Vodio je zemlju od stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije 1980. pa sve do 2017. Njegova vladavina opisana je kao tiranska.

Optuživali su ga da je uništio ekonomiju svoje države te da je vladao nemilosrdno. Ipak, na vlasti se održao sve do 2017. godine, kada je počeo gubiti podršku vojnih veterana, s kojima je i početkom 1980.-ih došao na vlast.

Rođen je 21. februara 1924. godine na tadašnjoj Rodeziji. Bio je u zatvoru više od decenije bez suđenja nakon što je kritizirao vladu Rodezije 1964. godine.

Bio je jedan od osnivača Afričke nacionalne zajednice Zimbabvea.

Mugabe je prošao put od nacionalnog heroja i borca za oslobođenje zemlje od Velike Britanije, do svrgnutog lidera. Njegove posljednje godine vlasti bile su karakterizirane finansijskim kolapsom, naletima nasilnog zastrašivanja i burnom unutrašnjom borbom za vlast.

Nakon 2010. godine kritike na račun Mugabea i njegove supruge Grace postajali su sve veći, a naročito zbog raskošnog načina života njegove žene. To je bio jedan od pokretača sve većeg nezadovoljstva građana, što je i dovelo do vojnog udara.

Od prošle godine Mugabe više nije mogao ni hodati, a posljednjih nekoliko mjeseci liječio se u Singapuru. Zanimljivo je da je na posljednjoj konferenciji za medije koju je održao tražio od novih vlasti da lijepo postupaju s njegovom suprugom.