Honduras
0

Bivši predsjednik Zelaya odlazi u egzil

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya, koji je u junu zbačen s vlasti u vojnom puču, u srijedu napušta domovinu i odlazi u egzil jer Sjedinjene Države i latinoameričke zemlje nisu uspjele da ostvare rezultat u posredovanju da se on vrati na vlast.

Zelaya je odlučio da ode iz Hondurasa jer opozicioni lider Porfirio Lobo polaže zakletvu za predsjednika, čime se okončava kriza koja je počela zbacivanjem Zelaye u vojnom puču, javio je Reuters.

Lobo je pobedio na izborima 29. novembra, koje vlade nekih latinoameričkih i evropskih zemalja smatraju nelegalnim zato što ih je raspisala pučistička vlada.

Kongres Hondurasa u utorak je politički amnestirao Zelayu, ali to ne utiče na krivične optužbe koje mu se stavljaju na teret, niti na njegovu odluku o odlasku u egzil.

Zelaya planira da napusti brazilsku ambasadu, u kojoj je živio nekoliko mjeseci, kada Lobo položi zakletvu, i da odleti u Dominikansku Republiku avionom koji će mu poslati predsjednik te zemlje.

  • Dobio sam poziv da odem u Dominikansku Republiku koji ću prihvatiti uz saglasnost nove vlade, izjavio je Zelaya u utorak lokalnoj radio stanici.