{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši predsjednik RS-a danas u sudnici

S
3.11.2009. u 08:49
0
1
Bivši predsjednik RS-a danas u sudnici
0
Bivši predsjednik RS-a danas u sudnici
Foto: AP
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić najavio je da će prisustvovati današnjoj statusnoj konferenciji u predmetu koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom.
Karadžić, koji se ni juče nije pojavio u sudnici Haškog tribunala, u pismu upućenom predsjedavajućem sudskog vijeća O-Gon Kwonu izrazio je nadu da će biti pronađeno rješenje "koje će dovesti ne samo do ekspeditivnog, već i do poštenog suđenja".

"Uvjeravam vas da ću nastaviti da radim na pripremi za suđenje i radujem se što ću moći da iznesem uvodnu riječ čim za to bude mogućnosti", naveo je Karadžić u pismu.

Tužilaštvo Haškog tribunala juče je okončalo izlaganje uvodne riječi, koje je počelo prošlog utorka, 27. oktobra, u Karadžićevom odsustvu. Karadžić je prethodno obavijestio sudiju Kvona da se neće pojaviti u sudnici, jer nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

Vijeće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ne pojavi u sudnici, bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje ukoliko optuženi ne bude prisutan.

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje ''prijatelja suda'' za ovaj predmet.

Haški sud odbio je prošle nedjelje Karadžićev zahtjev za četvoromjesečno odgađanje početka suđenja, ocijenivši da optuženi nije naveo nijedan valjani razlog za takav svoj zahtjev, koji bi bio u skladu s pravilnikom suda.

Bivši predsjednik RS brani se sam pred Tribunalom koji ga tereti za ratne zločine tokom rata u BiH. Karadžić je 21. jula prošle godine uhapšen u Beogradu, a 30. jula je prebačen u Hag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: