Upletena politika
0

Bivši pilot Emiratesa tvrdi da je avion MH370 na području Kine: Tražili su na pogrešnom mjestu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši komercijalni pilot kompanije Emirates Byron Bailey kazao je kako je avion MH370 mogao biti pronađen godinama ranije da su istražioci slušali pilote.

Bailey je kazao da se istraga provodila 1.000 kilometara sjeverno od mjesta gdje on i drugi avijatičari vjeruju da se nalazi. Apelovao je na kineske vlasti, čijih je 138 državljana bilo u tom avionu, da finansiraju potragu na 4.000 kvadratnih kilometara na tom području.

"Mi znamo da je tu. Ako budu tamo tražili imaju 90 posto šanse da ga nađu. Bilo je glupo tražiti 1.200 kilometara sjeverno od mjesta gdje je avion ostao bez goriva, ali Australski ured za sigurnost transporta nije htio slušati. Oni nemaju nikakvog avijacijskog iskustva i u startu su bacili niz vodu četiri godine istraživanja", rekao je Bailey.

Tvrdi kako teksaška firma Ocean Infinity ne želi da bude pronađen trup aviona. "Shvatili su da bi ovo mogao biti veliki politički problem ako se dokaže da je kapetan otetog aviona bio musliman. Australska vlada drži glavu u pijesku. To je bilo ubistvo i oni to ignorišu. Konačno je došlo vrijeme da kineske vlasti pokažu interesovanje i uskoče", rekao je pilot.

Tvrdi da je pilot sigurno oteo avion jer je samo pilot mogao reprogramirati kurs aviona.

"Htio je sakriti avion na što izolovanijem području. Nije htio da ostaci aviona plutaju okolo, već da ga nikada ne nađu", kazao je.

Avion je nestao 8. marta 2014. godine tokom leta od Kuala Lumpura ka Pekingu. Od tada je pokrenuta najveća međunarodna istraga u historiji avijacije koja nije dala rezultate.