Svijet
0

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori stigao u Limu

FENA
Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori izručen je vlastima te zemlje, dan nakon što je čileanski Vrhovni sud naložio njegovu ekstradiciju po optužbi za kršenje ljudskih prava i korupciju. Bivši predsjednik je napustio Čile poslije zdravstvenog pregleda, u pratnji čileanskih vlasti.

Fujimori, koji je vladao Peruom od 1990. do 2000., odbacuje optužbe koje datiraju iz ranih devedesetih, kada je njegova vlada navodno bila odgovorna za ubistvo civila, u borbi protiv maoističkih gerilaca, iz pokreta Blistav put.

Jedan od masakara odigrao se u jednom siromašnom predgrađu Lime 1991., kada je ubijeno 15 ljudi. Fuhimori je doputovao u Čile u novembru 2005., poslije petogodišnjeg azila u Japanu, gdje je pobjegao pošto je svrgnut s vlasti. Peruanska vlada ubrzo je zatražila da bude izručen toj zemlji. Fujimori (69) će biti prebačen u policijski pritvor do početka suđenja, koje bi se moglo završiti 30-godišnjom zatvorskom kaznom za bivšeg lidera, javio je Reuters.

Na aerodromu u Limi, nekoliko stotina Fujimorijevih pristalica, koji, prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijjenja ima podršku oko 20 posto građana, pokušalo je da probije policijski kordon i sukobili su se s policijom.