Bio na funkciji više od 20 godina
0

Bivši ministar kulture Egipta oslobođen optužbi za korupciju

SRNA
Bivši egipatski ministar kulture Faruk Hosni, koji je obavljao tu funkciju više od 20 godina, u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, oslobođen je optužbi za korupciju, izjavili su danas sudski izvori.

Sud u Gizi, predgrađu Kaira, utvrdio je da "Hosni nije kriv po optužnici za korupciju i ilegalno bogaćenje", rekao je jedan izvor.

Državni mediji u septembru su izvijesitli da je on optužen za nezakonito sticanje skoro tri miliona dolara i zloupotrebu položaja.

Njemu i još nekim zvaničnicima bilo je zabranjeno da putuju u inostranstvo ubrzo poslije ustanka kojim je Mubarak oboren sa vlasti u februaru 2011. godine, ali je ta mjera kasnije ukinuta.

Bivši ministar u inostranstvu izazivao je kontroverze svojim izjavama. Jednom prilikom je rekao da bi lično spaljivao izraelske knjige koje se mogu naći u egipatskim bibliotekama, prenio je AFP.

Mnogi vjeruju da ga je ova izjava koštala položaja šefa Uneska 2009. godine.

Hosni je jedan od mnogih bivših ministara iz Mubarakove ere koji su se našli na optuženičkoj klupi zbog navodne korupcije.

Mubarak je prošle godne osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog odgovornosti za ubijanje demonstranata koji su tražili smjenu njegovog režima.