Egipat
0

Bivši ministar Habib al-Adli izjasnio se da nije kriv

SRNA
Bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli izjasnio se da nije kriv za korupciju, na prvom suđenju predstavniku režima zbačenog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Adli je odbacio optužbe za pranje novca i nezakonito prisvajanje državnih sredstava. Sudija Al Mohamadi Kunsua zakazao je novo ročište za 2. april nakon žestoke rasprave odbrane i tužilaca na suđenju. Odbrana je zatražila dodatno vrijeme da prostudira slučaj. Sud u Kairu u naselju Tagamu Kames okružen je snagama bezbjednosti, a tenkovi su raspoređeni na samom ulazu suda. Desetine ljudi okupilo se ispred suda tražeći smrtnu kaznu za Adlija.

"Narod želi egzekuciju ubice", uzvikivali su okupljeni noseći transparente sa crtežom na kome se vidi Adli sa omčom oko vrata.

Adli je uhapšen prošlog mejseca u sklopu istrage korupcije koju su otvorile nove vlasti, a koja uključuje nekoliko bivših ministara i viših članova Mubarakove Nacional-demokratske partije.

Mubarak (82) povukao se 11. februara predajući vlast vojnom savjetu koji je obećao da će otvoriti put za stvaranje demokratskog sistema i kažnjavanje odgovornih za pronevjere i zloupotrebe.	U masovnim neredima, koji su izbili 25. januara i koji su doveli do povlačenja Mubaraka, zabilježeno je više krvavih sukoba demonstranata i snaga bezbjednosti.

U ovim protestima poginule su najmanje 384 osobe, a više od 6.000 je povrijeđeno, dok su desetine privedene. Protiv Adlija se takođe vodi istraga zbog naredbe policiji da otvori vatru na demonstrante i stvaranja bezbjednosnog vakuuma.

U međuvremenu, hiljade demonstranata upalo je juče u sjedište službi omraženih snaga bezbjednosti u Aleksandriji, koje se terete za masovna kršenja ljudskih prava tokom protesta. Demonstranti su upali juče u zgradu bacajući zapaljive bombe na šta su pripadnici snaga bezbjednosti odgovorili vatrom i ranili šest ljudi, javila je televizija Al džazira.