Svijet
0

Bivši menadžer Yukosa prebačen iz zatvora u bolnicu

FENA
Teško oboljeli bivši vodeći menadžer ruskog raspuštenog naftnog diva Yukosa bit će prebačen iz zatvora u kliniku, saopćili su u četvrtak zatvorski zvaničnici. Vasiliju Aleksanijanu, koji boluje od AIDS-a i raka, trenutno se sudi u Moskvi pod optužbama za pronevjeru.

Odluka o njegovom prebacivanju u bolnicu uslijedila je nakon pritiska aktivista za ljudska prava na rusku zatvorsku službu, javio je BBC. Ona je poništila sudsku presudu od srijede u kojoj se navodi da se Aleksanijan treba liječiti u zatvoru.

Moskovski sud prekinuo je suđenje, koje je počelo u utorak. Aleksanijan, 36-godišnji bivši potpredsjednik Yukosa, u zatvoru je od 2006. On negira sve optužbe.

Njegovi advokati tvrde da su se kod njega razvile teške zdravstvene komplikacije i da je skoro oslijepio. Evropski sud za ljudska prava u više navrata je apelovao da se Aleksanijan liječi u bolnici.

Ruski ombusman za ljudska prava Vladimir Lukin pozvao je na nezavisno medicinsko ispitivanje Aleksanijana. Zavoreni osnivač Yukosa Mihail Hodorkovski počeo je štrajk glađu kako bi izrazio podršku svom zamjeniku.

Hodorkovski služi kaznu od osam godina robije u sibirskom zatvoru nakon što je bio osuđen za prevaru i utaju poreza. On je izjavio da zvaničnici kažnjavaju Aleksanijana što je odbio potpisati lažna svjedočenja.

Yukos, nekada najveća ruska naftna kompanija, proglasio je bankrot u 2006. i prestao je postojati kao pravni subjekt u novembru 2007. Kompanija je brzo rasformirana nakon što je optužena za ogromne prevare i utaje poreza od ruskih vlasti.

Bivši lideri Yukosa i dalje tvrde da su žrtve orkestrirane političke kampanje vlade koja ih želi diskreditovati i preuzeti kontrolu nad vitalnim energetskim resursima.

Pristalice Hodorkovskog uvijek su tvrdile da je njegovo hapšenje bila kazna zbog njegove podrške prozapadnim političkim strankama. Ruski zvaničnici negiraju te navode.