Državna pomoć
0

Bivši malezijski premijer Muhyiddin Yassin optužen za korupciju

FENA
Muhyiddin Yassin (Foto: EPA-EFE)
Muhyiddin Yassin (Foto: EPA-EFE)
Bivši premijer Malezije Muhyiddin Yassin optužen je za zloupotrebu položaja i ovlasti i pranje novca u vezi s dodjelom državnih ugovora tokom pandemije Covida-19. 

Muhyiddin, koji je vodio zemlju od marta 2020. godine kroz najgori period pandemije, izjasnio se da nije kriv po šest tačaka optužnice na sudu u Kuala Lumpuru u petak ujutro, javlja Al Jazeera.

Optužnice su podnesene nakon što su Muhyiddina u četvrtak nekoliko sati ispitivali istražitelji malezijske agencije za borbu protiv korupcije zbog programa podrške koji je njegova vlada uvela kako bi pomogla građevinskom sektoru tokom perioda izolacije zbog koronavirusa.

On se suočava sa četiri tačke optužnice za zloupotrebu ovlasti koje uključuju nastalu štetu od 232,5 miliona ringita (51,40 miliona dolara) i dvije tačke za pranje novca za iznos od 195 miliona ringita.

Muhyiddin, čija je koalicija Perikatan Nasional (PN) u kojoj dominiraju etnički Malajci, izgubila na izborima u tijesnoj borbi od multietničkog rivala Anwara Ibrahima u novembru, ranije je istragu nazvao politički motiviranom.

On je drugi bivši lider koji se suočava s optužbama za korupciju nakon Najiba Razaka koji je bio premijer do maja 2018. godine kada je njegova nekada dominantna koalicija Barisan Nasional pod Ujedinjenom nacionalnom organizacijom Malaysa (UMNO) prvi put izgubila vlast usred narodnog protesta zbog više milijardi dolara vrijednog skandala oko državnog fonda.