Tvrdi da su izbori lažirani
0

Bivši jermenski predsjednički kandidat stupio u štrajk glađu

SRNA
Raffi Hovhannisyan
Raffi Hovhannisyan
Bivši jermenski predsjednički kandidat Raffi Hovhannisyan stupio je u štrajk glađu pozivajući predsjednika Serzha Sargsyana da se povuče i optužujući ga za lažiranje izbora.

Hovhannisyan, vođa opozicione Partije nasljedstva, osvojio je 37 posto glasova na izborima 18. februara, dok je Sargsyan osvojio 58,6 posto. Hovhannisyan je uložio prigovor i podnio žalbu Ustavnom sudu.

"Ovo nije samo štrajk glađu, već bojkot protiv laži i prevare", rekao je Hovhannisyan pred stotinama svojih pristalica na trgu Slobode u Jerevanu.

Ustavni sud počeće sutra sa razmatranjem njegovog prigovora, javio je Reuters.

Centralna izborna komisija saopćila je prošlog mjeseca da nije bilo kršenja procesa glasanja koji bi mogli da utiču na rezultat izbora.

Hovhannisyan, rođen u SAD i bivši ministar spoljnih poslova, podnio je 70 pritužbi izbornoj komisiji, koja je odgovorila da njegovi argumenti nisu zasnovani na činjenicima niti pravnim dokazima.

Međunarodni posmatrači saopćili su da je glasanje predstavljalo poboljšanje u odnosu na prethodne izbore, ali da još nije bilo istinske konkurencije nakon što su neki protivnici Sargsyana odlučili da se ne kandiduju, strahujući da bi rezultati mogli da budu namješteni.

Opozicija je od izbora organizovala više mirnih protesta tvrdeći da su bili namješteni.

Investitori strahuju od svakog znaka nestabilnosti u Jermeniji gdje je 10 osoba ubijeno u nasilju nakon izbora 2008. godine na kojima je pobijedio Sargsyan.

U Jermeniji, zemlji od oko 3,2 miliona stanovnika, nalazi se jedna od najvećih ruskih vojnih baza. Jermenija graniči sa Iranom, Gruzijom, Turskom i Azerbejdžanom.