Pokušaj dogovaranja mira
7

Bivši izraelski premijer: Putin me uvjeravao da ne namjerava ubiti Zelenskog

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Bivši izraelski premijer Naftali Bennett kazao je u višesatnom intervju za izraelski Channel 12 kako mu je predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao da neće ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U tom je razgovoru ispričao detalje sa svog dobro poznatog putovanja u Moskvu početkom marta 2022., u pokušaju da pomogne u postizanju mirovnog sporazuma između dviju strana.

Iako Bennett nije mogao pomoći u okončanju neprijateljstava, uspio je osigurati obećanje Putina da neće ubiti Zelenskog, koji se u to vrijeme skrivao u tajnom bunkeru kako bi spriječio takav atentat.

Putin je uvjeravao Bennetta: "Neću ubiti Zelenskog."

Bennett je odgovorio: "Moram shvatiti da mi dajete riječ da nećete ubiti Zelenskog", a Putin je opet obećao da to neće učiniti.

Bennett je nazvao Zelenskog dok je još bio u Moskvi na putu za aerodrom iz Kremlja da mu kaže da mu ne prijeti smrt.

"Jeste li sigurni", upitao je Zelenski.

"Sto posto", odgovorio je Bennett. U roku od nekoliko sati Zelenski se vratio u svoj ured i snimio video objašnjavajući da se ne boji, rekao je Bennett.

Objasnio je da je otišao u Moskvu na zahtjev Zelenskog jer je vjerovao da postoji malo vremena u kojem se može postići dogovor o okončanju rata.

“Išli smo u apsolutnoj tajnosti prema slabom planu iz Izraela kroz kazahstansku regiju... jer nismo mogli letjeti iznad Crnog mora. Putem smo se molili i blagoslovili subotnje vino, bilo je vrlo emotivno”, rekao je Bennett.

Sletjeli su u Moskvu gdje je bilo hladno i padala je kiša, što je bilo njegovo prvo putovanje u taj grad, prisjetio se Bennett dodajući da mu se pridružio MK Ze'ev Elkin, tadašnji ministar stanovanja i graditeljstva koji je porijeklom iz Ukrajine i tečno govori ruski . On je u prošlosti bio Netanyahuov prevoditelj na njegovim sastancima s Putinom.

Iz Moskve su otišli u Berlin, na sastanak s njemačkim kancelarom Olafom Schutzom, a zajedno su obišli Francusku, Veliku Britaniju i SAD, koji su svi znali za njegov posjet.

“Sve što sam radio bilo je koordinirano sa Sjedinjenim Državama, Njemačkom i Francuskom”, rekao je bivši izraelski premijer prenosi Channel 12.