Prozapadni političar
30

Bivši gruzijski predsjednik tvrdi da je otrovan u zatvoru: Blizu sam smrti, kosti mi se raspadaju

B. R.
Mikheil Saakashvili, bivši predsjednik Gruzije (Foto: EPA-EFE)
Mikheil Saakashvili, bivši predsjednik Gruzije (Foto: EPA-EFE)
Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je 2003. godine vodio proteste protiv ruskog utjecaja, tvrdi da je otrovan u zatvoru. Vladajuća stranka Gruzijski san negira taj navod te poručuje da Sakašvili nije dovoljno jeo.

Sakašvili je za Sky News izjavio da se nalazi u bolnici i da je sve bliži smrti. Iz zatvora je prevezen u bolnicu.

U jednom od rijetkih medijskih istupa, imao je upozorenje za građane Gruzije u kojoj se nekoliko dana dešavaju protesti. Kako je objavio Sky News, nezavisni stručnjak je na prošlomjesečnom ročištu konstatovao da je Sakašvili otrovan u zatvoru. Gruzijske vlasti negiraju tu konstataciju i ne dopuštaju bivšem predsjedniku da se liječi u inostranstvu.

Sky Newsu je odbijen zahtjev da dođu u bolnicu, ali je pitanja ove televizijske kuće prenio Sakašvilijev advokat Šalva Hačapuridze. Odgovore su dobili u pisanoj formi, napisane rukom, pa i na pitanje koliko blizu je smrti.

"Imao sam 120 kilograma, sada imam 64 kilograma. Ako budem imao manje od 60 kilograma, doktori očekuju višestruko zatajenje organa. Cijelo vrijeme sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to mi stvara strašnu bol", istakao je.

Advokat Hačapudrize je naveo da su to grozni prizori. Prema njegovim riječima, izgleda poput zatvorenika u logoru nacističke Njemačke. Sakašvili je imao poruku za hiljade demonstranata protiv zakona koje smatraju proruskim.

"Budite veoma oprezni, budite spremni za mobilizaciju u kratkom roku zbog osvetničkog raspoloženja režima oligarha", poručio je.

Sakašvili je 2003. predvodio proteste koji su poznati kao "Revolucija ruža" kada su se Gruzijci usprotivili ruskoj dominaciji. Na Zapadu je doživljavan kao heroj koji se usprotivio agresiji Rusije koja je u Gruziju poslala tenkove.

No, optužen je za zloupotrebu vlasti, kao i to da je planirao ubistvo političkih protivnika koji su bili u zatvoru. Trenutno vladajući uvjeravaju da je razlog na Sakašvilijevo narušeno zdravstveno stanje to što nije dovoljno jeo.