{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši duhovni vođa Baracka Obame ponovo uzburkao duhove

F
29.4.2008. u 11:05
0
0
Bivši duhovni vođa Baracka Obame ponovo uzburkao duhove
0
Bivši duhovni vođa Baracka Obame ponovo uzburkao duhove
Foto: AP
Pastor Jeremiah Wright, bivši duhovni vođa demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame, u ponedjeljak je osudio američke medije zbog nepoznavanja crnačke religijske tradicije i senzacionalističkog isticanja nekih sporni navoda iz njegovih propovijedi.
"To je napad na crnačku crkvu", rekao je Wright, ističući da je crnačka teologija u SAD-u "nevidljiva od dominantne kulture", te da je ona "teologija oslobađanja, teologija transformacije i u konačnici teologija pomirbe."

U govoru u Nacionalnom press klubu u Washingtonu, pastor Wright se zauzeo za pravo na različitost, rekavši kako "biti različit ne znači da je neko manjkav, samo je drugačiji".

U istupu protiv rasne podijeljenosti zemlje, on se založio za "iskorjenjivanja učenja o superiornosti, inferiornosti, te mržnje i predrasuda", ističući da su svi ljudi "Božija djeca, ni bolji, ni gori".

Wright je, međutim, ostao pri tvrdnjama koje su u martu nanijele udarac Obaminoj kampanji, premda se senator od njih ogradio, kao što je teorija da je vlada SAD-a stvorila virus AIDS-a kako bi reducirala crnačku populaciju ili da je vanjska politika SAD-a dovela do terorističkih napada 11. septembra 2001. i slično.

"Isus je rekao 'Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine'. Ne može se prema drugima nastupati s terorizmom i očekivati da ti se to neće vratiti. To su biblijska načela, a ne bombastična načela Jeremiaha Wrighta", rekao je pastor na pitanje novinara misli li se ispričati Amerikancima zbog izjava da je SAD sam kriv za terorističke napade 11. rujna 2001.

Na pitanje o propovijedi u kojoj je sugerirao da je američka vlada stvorila virus AIDS-a kako bi ubijala crnačko stanovništvo, Wright je rekao kako "na temelju onoga što se događalo Afrikancima u ovoj zemlji, vjeruje da je vlada SAD sposobna učiniti svašta".

Kao primjer je spomenuo tzv. Tuskegee eksperiment, u kojem je od 1932. do 1972., američka Služba za javno zdravlje (PHS), provodila ispitivanje na 400 crnaca u kasnim stadijima sifilisa, skrivajući od njih da su bolesni i uskraćujući im terapiju.

Propovijed u kojoj je rekao da umjesto "Bože blagoslovi Ameriku" treba reći "Bože proklinji Ameriku", Wright je objasnio time što i "Bog proklinje neka ponašanja, a nema isprike za neke stvari koje je učinila vlada, a ne američki narod".

"To ne znači da ne volim Ameriku ili da sam manje domoljub", rekao je Wright ističući da je šest godina služio u vojsci i pitajući "koliko je godina služio (potpredsjednik SAD, Dick) Cheney", javila je Hina.

Cheney je kao student oslobođen vojske, što ga je poštedjelo odlaska u rat u Vijetnamu.

Wright se dotaknuo i izostanka isprike SAD za Hiroshimu i Nagasaki, potpore nekadašnjoj politici apartheida vlade u Južnoafričkoj Republici, "vođenja neopravdanog rata u Iraku" i drugih spornih pitanja.

Obamin stožer ogradio se od Wrighta, navodeći u priopćenju da pastor govori za sebe, no većina političkih analitičara je ocijenila da će Wrightovi radikalni istupi nanijeti novu štetu Obami i pomoći njegovog protukandidatkinji Hillary Clinton i republikanskom predsjedničkom kandidatu Johnu McCainu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: