SAD
0

Bivši direktori CIA-e traže od Obame prekid istrage zloupotreba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sedmorica bivših direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) zamolila su u petak predsjednika Baracka Obamu da obustavi novu istragu ministarstva pravosuđa o ranijim zloupotrebama tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, tvrdeći kako će ona "ozbiljno narušiti" sposobnost države da se zaštiti, izvještava u subotu američka štmapa.

U pismu Obami, bivši direktori CIA-e kažu da su slučajevi koji se istražuju već podvrgnuti ispitivanju profesionalnih tužitelja koji su zaključili da nema osnova za kazneni progon. Ponovno otvaranje slučajeva temelji se na promjeni političke stranke koja nadzire vladu, ističu u pismu, što će obavještajnim djelatnicima otežati da preuzmu rizik bez zabrinutosti da bi ih neki budući državni tužitelj mogao istraživati.

  • Oni muškarci i žene koji su preuzeli teške obavještajne zadaće nakon napada 11. septembra 2001., sigurno su vjerovali da postoji stalnost u zakonskim propisima koji reguliraju njihovo postupanje, kazali su direktori CIA-e u pismu, prenosi Hina.

Oni tvrde da bi nova istraga rezultirala otkrivanjem informacija o prošlim operacijama što "može samo pomoći Al-Qaidi" da izbjegne hapšenja svojih pripadnika, a strane obavještajne službe uvjeriti da nisu mogli vjerovati SAD-u da će zaštititi tajne.

Ministar pravosuđa Eric Holder u augustu je povjerio tužitelju Johnu Durhamu ispitivanje slučajeva u kojima su istražitelji CIA-e možda prekoračili pravne smjernice za ispitivanje osumnjičenih za terorizam, koje su dobili za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Iako se Obama opetovano izjasnio protiv takve istrage, kazao je da poštuje neovisnu odluku ministra pravosuđa.

Matthew Miller, glasnogovornik ministarstva pravosuđa, rekao je da ministarstvo "neće kazneno goniti one koji su radili u dobroj vjeri i u okviru pravnih smjernica Ureda pravnog savjetnika Bijele kuće u vezi ispitivanja zatočenika".

Pismo predsjedniku Obami potpisali su Michael Hayden i Porter Goss, koji su vodili CIA-u u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, George J. Tenet, koji je bio na čelu CIA-e za vrijeme predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha, John Deutch i James Woolsey, direktori CIA-e pod Clintonom, William Webster, koji je služio pod predsjednikom Ronald Reaganom i Georgeom H. W. Bushem starijim, te James Schlesinger, čelnik CIA-e u vrijeme predsjednika Richarda Nixona.