Robert Mueller
7

Bivši direktor FBI-a preuzeo istragu o vezama Trumpa i ruske vlade

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Bivši direktor FBI-a Robert Mueller imenovan je posebnim savjetnikom u istrazi o navodnom miješanju i utjecaju ruske vlade na predsjedničke izbore u SAD-u, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Pritisci na Donalda Trumpa porasli su nakon što je prošle sedmice otpustio šefa FBI-a Jamesa Comeyja koji je pokrenuo istragu o povezanosti tima američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruske vlade.

FBI i Kongres razmatraju potencijalne veze između Trumpa i ruske vlade, a Muellerovo imenovanje pohvalili su političari s obje strane.

Američke obavještajne agencije objavile su početkom godine da se Rusija umiješala u američke predsjedničke izbore.

Odmah nakon Muellerovog imenovanja Trump je predvidio da će nova istraga ukloniti njega i njegov tim. Prije toga, Bijela kuća je saopćila da nema potrebe za nekim izvana ko će voditi istragu.

"Temeljna istraga potvrdit će ono što već znamo, a to je da nije bilo saradnje između mog tima i bilo kojeg stranog entiteta", rekao je Trump.

Chuck Schumer, glavni demokrata u Senatu, rekao je da je Mueller "prava osoba za ovaj posao".

Mueller je 13 godina bio direktor FBI-a. U SAD-u je nemoguće naći nekoga ko bi o Muelleru rekao bilo što loše, jer ga skoro svi jednoglasno smatraju najuglednijim profesionalcem u pravosudno-policijskom aparatu, kojeg ni privatne veze ne bi mogle omesti u provođenju poštene istrage.