Lažne novinarske metode
2

Bivši direktor BBC-a dao otkaz zbog historijskog intervjua s princezom Dianom

A. B.
Tony Hall, Foto: Justin Tallis/PA Wire
Tony Hall, Foto: Justin Tallis/PA Wire
Tony Hall, bivši direktor BBC-a, koji je vodio redakciju 1995. godine u vrijeme snimanja i emitovanja kontroverznog intervjua s princezom Dianom, podnio je ostavku na dužnost predsjednika londonske Nacionalne galerije.
Istaknuto je da je ostavku podnio nakon što je objavljen izvještaj u kojem se kritikuje interna istraga provedena o tom intervjuu.

Tako je u izvještaju objavljenom u četvrtak utvrđeno da je Hall prikrio "lažno ponašanje" novinara Martina Bashira koji je vodio intervju.

"Danas sam podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Nacionalne galerije. Oduvijek sam imao osjećaj za javnu upravu i jasno mi je da bi nastavak obnašanja ove funkcije bio samo odvraćanje pažnje javnosti od institucije koja mi je prirasla srcu. Kao što sam i prije dva dana rekao, jako mi je žao zbog događaja od prije 25 godina i uvjeren sam da funkcija na kojoj sam tada bio zahtijeva i odgovornost", kazao je Hall.

Gabriele Finaldi, direktor Nacionalne galerije, zahvalio se Hallu na njegovom radu i doprinosu ovoj instituciji.

"Pokazao je izvanrednu posvećenost Galeriji i bilo mi je veliko zadovoljstvo blisko sarađivati s njim jer smo se suočili s izazovima koronavirusa, a u isto vrijeme smo se pripremali i radili na obilježavanjui 200. godišnjice postojanja galerije", kazao je.

Hall je postao predsjedavajući Nacionalne galerije u julu 2020. godine. Njegov zamjenik John Kingman rekao je da je Hall vrhunski radio svoj posao.

BBC se, s druge strane, morao izviniti nakon što je otkriveno da se njihov novinar Martin Bashir poslužio lažnim metodama kada je vodio intervju sa princezom Dianom, a u kojem je ona govorila o svom propalom braku. Naime, on se poslužio lažnim dokumentima kako bi suprugu princa Charlesa na prevaru privolio da prihvati snimanje intervjua.

"Iako se vrijeme ne može vratiti, preostaje nam samo da se bezuslovno izvinimo za ono što je učinjeno", kazao je u zvaničnoj izjavi sadašnji direktor BBC-a Tim Davie.

Diana je u slavnom intervjuu kazala da ih je "u njezinu braku troje" misleći pritom na odnos koji je Charles održavao s Camillom Parker Bowles te je priznala da je i sama imala vanbračnu aferu.

Povjerljive informacije koje je iznijela javno, rezultirale su njenim razvodom od princa Charlesa. Princeza je poginula nepune dvije godine nakon intervjua u saobraćajnom nesreći u Parizu dok su je progonili paparazzi, piše CNN.

Princ William, vojvoda od Cambridgea, oštro je kritikovao BBC jer je doprinio značajnom strahu, paranoji i izolaciji princeze Diane rekavši da su upravo to bile emocije koje je njegova pokojna majka osjećala u godinama prije smrti.

I princ Harry, drugi njen sin je reagovao i za Dianinu smrt okrivio neetičke prakse medija.