Optužen za ubistva
12

Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti na suđenju u Njemačkoj

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Devedesettrogodišnji muškarac će se danas pojaviti na sudu u Njemačkoj radi učestvovanja u masovnim ubistvima u nacističkom logoru smrti tokom Drugog svjetskog rata.

Bruno Dey je optužen da je pomagao u ubistvima 5.230 zatvorenika između 1944. i 1945. godine u logoru Stutthol koji se nalazi u današnjoj sjevernoj Poljskoj. On je priznao da je služio u tom logoru te da je znao za zločine, ali tvrdi da nije učestvovao u ubistvima.

Ovo suđenje će vjerovatno biti jedno od posljednjih koje se odnosi na nacističke čuvare. Zbog Deyevog zdravstvenog stanja bit će moguće održati maksimalno dva ročišta sedmično u trajanju od po dva sata.

Dey je imao 17 godina kada je počeo raditi u Stutthofu, logoru koji se smatrao "mašinom za ubijanje". On je optužen da je učestvovao u ubijanju 5.000 ljudi, da je kreirao i održavao loše uvjete.

Sud će odlučiti da li je "svjesno podržavao" ubistvo jevrejskih zatvorenika. S obzirom na to da nije imao 21 godinu, Deyu će se suditi na sudu za maloljetnike. Slučaj je otvoren 2016. godine nakon što su istražitelji pronašli SS odjeću s njegovim imenom, kao i njegov potpis u arhivi Stutthofa.

Starost optuženog Deya bi mogla utjecati na suđenje, jer je suđenje Johannu Rehnbogenu, koji je također optužen za saučesništvo u masovnim ubistvima u Stutthofu, prekinuto nakon što je hospitaliziran u decembru 2018. godine. Suđenje 95-godišnjaku vjerovatno neće biti nastavljeno.

Stutthof je otvoren u septembru 1939. godine istočno od Danzinga, danas poljskog grada Gdanska, a oslobodila ga je sovjetska armija 9. maja 1945. godine. U njemu je ubijeno više od 65.000 ljudi, a stražari su koristili plinske komore. Postoje dokazi da je dr. Rudolf Spanne u Stutthofu koristio ljudsko salo za proizvodnju sapuna.