Uhapsili ga agenti FBI-a
128

Bivši američki vojnik se borio za Al Qaidu u Siriji

Klix.ba
Eric Harroun
Eric Harroun
Bivši američki vojnik je uhapšen i optužen da je ilegalno koristio oružje i borio se na strani grupe vojnika povezanih sa terorističkom organizacijom Al Qaidom.

Eric Harroun (30) iz Phoenixa je uhapšen u utorak navečer u hotelu u blizini Washington Dulles aerodroma u Virginiji. Agenti FBI-a su ga ispitali i priveli.

Harroun se u četvrtak navečer pojavio na federalnom sudu u Virginiji, a optužen je za korištenje ručnog bacača raketa u Siriji.

"Svaki američki građanin koji bez dozvole prijeti, pokuša ili iskoristi oružje za masovno uništenje izvan SAD-a će biti smješten u zatvor na nekoliko godina ili doživotno, a ukoliko njegove aktivnosti dovedu do smrtnih slučajeva, bit će osuđen na smrtnu kaznu", navodi se u američkom zakonu.

Harroun je služio u američkoj vojsci od 2000. do 2003. godine. On nije optužen za napad na američke vojnike u Iraku. Organizacija za koju se borio nosi naziv al Nusra Front, jedan od aliasa koji koristi al Qaida u Iraku. Organizacija je preuzela odgovornost za oko 600 terorističkih napada u Siriji.

FBI otkriva da je Harroun u Siriju stigao u januaru 2013. godine i da se borio protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Objavio je fotografije i snimke na kojima drži ručni bacač raketa i druga oružja.

Pentagon se nije oglasio u vezi s njegovim hapšenjem.

"Uvijek postoji bojazan kada terorističke mreže u svijetu regrutuju Amerikance, bez obzira da li se radi o vojnicima ili ne", izjavio je glasnogovornik George Little.

"Ne mislim da je to raširen fenomen i siguran sam da naši vojnici nemaju namjeru da se uključuju u terorističke mreže", dodao je Little.