Peru
0

Bivšem predsjedniku šest godina zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši predsjednik Perua Alberto Fujimori osuđen je u srijedu na šest godina zatvora zbog nezakonitor prisluškivanja političkih protivnika i plaćanje mita poslanicima i izdavačima dok je bio na vlasti 1990-tih.

Fujimori (71) u ponedeljak je priznao krivicu za protivpravno prisluškivanje telefonskih razgovora i podmićivanje kako bi bilo prekinuto suđenje pred Vrhovnim sudom na kome je trebalo da 60 Peruanaca svjedoče protiv njega, prenosi Reuters.

Britanska novinska agencija podsjeća da Fujimori već služi zatvorsku kaznu od 25 godina zbog kršenja ljudskih prava i vjerovatno će ostatak života provesti u zatvoru, ukoliko ne dobije pomilovanje od predsjednika države.

Fujimorijevi kritičari kažu kako je on priznanjem krivice želio da izbjegne rasprave u javnosti koje bi mogle da naškode njemu i njegovoj kćeri Keiko Fujimori, popularnoj konzervativnoj poslanici koja vodi u anketama pred predsjedničke izbore u Peruu 2011.

Keiko Fujimori je izjavila da će, ukoliko bude izabrana za šefa države, pomilovati oca.

Fujimori, prvi demokratski izabran predsjednik u Latinskoj Americi koji je izveden pred sud, naveo je da će se žaliti na najnoviju presudu.

Fujimoriju se uveliko pripisuje zasluga zato što je porazio maoistički pobunjenički pokrat "Svjetla staza" u dugotrajnom krvavom građanskom ratu i izbavio zemlju iz ekonomskog haosa

Ali, zbog optužbi za korupciju i kršenje ljudskih parava Fujimori je pobjegao u Japan, odakle su mu poticali roditelji.

Fujimori je u Čileu uhapšen 2005. godine gdje je doletio iz Japana, čiji je državljanin i gdje se nalazio od 2000. godine kada je telefaksom poslao svoju ostavku. Fujimori je sve vrijeme bio u kućnom pritvoru.

Fujimori je osuđen na tri ranija procesa, između ostalog i zato što je vojnom odredu smrti naređeno da je izvrše dva masakra tokom 1991. i 1992, kada je ubijeno ukupno 25 ljevičara, podsjećaju agencije.