Svijet
0

Bivša ministrica optužuje izraelske dužnosnike Baraka i Halutza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak i bivši zapovjednik Glavnog štaba Dan Halutz trebalo bi biti privedeni pred Međunarodni sud pravde u Haagu za "zločine protiv čovječnosti", smatra bivša ministrica obrazovanja.

"Nisam ponosna na izraelsku državu, a mislim da Halutzu treba suditi u Haagu za zločine protiv čovječnosti", izjavila je Shulamit Aloni u intervjuu za izraelski arapski list Ma'a al-Hadath (S pokretom).

Ona prigovara penzionisanom generalu jer je nekada naredio masovna zračna bombardiranja na Pojas Gaze.

"Barak je najopasniji čovjek za Izrael zbog svoje ekstremističke naravi i zato što je on čovjek rata, koji vjeruje da tako može pobijediti Benjamina Netanjahua", šefa opozicione stranke Likud, dodala je Aloni, bivša historijska dužnosnica ljevičarske stranke Meretz.

"Raduje me da su Palestinci pokrenuli sudsko gonjenje protiv Baraka u Haagu zbog njegove odluke da prekine struju stanovništvu u Pojasu Gaze. To je ilegalna, nehumana odluka, koja spada u kategoriju ratnih zločina, koji predstavlja kolektivnu kaznu protiv civilnog stanovništva", rekla je ona.

Aloni također preporučuje pokretanje pregovora s pokretom Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze. "Da bi se došlo do mira, treba razgovarati i sa samim đavolom", rekla je ona.