Incident iz 1997. godine
139

Bivša manekenka optužila Donalda Trumpa za seksualno zlostavljanje

D. B.
Foto: Guardian
Foto: Guardian
Nekadašnja manekenka Amy Dorris tvrdi da ju je američki predsjednik Donald Trump seksualno zlostavljao 1997. godine.

Kako piše britanski Guardian, navodni incident se dogodio tokom turnira US Open 1997. godine, a Dorris tvrdi da ju je Trump dodirivao i ljubio. Navela je da je zbog toga osjećala mučninu te da smatra da je zlostavljana.

Incident se navodno dogodio ispred toaleta u Trumpovoj VIP loži u New Yorku 5. septembra 1997. godine. Dorris je tada imala 24 godine, a tvrdi da ju je Trump čvrsto držao tako da nije mogla pobjeći.

"Ljubio me je, a ja sam ga odgurivala. Čvrsto me je držao i dodirivao po stražnjici, grudima, leđima...Nisam se mogla osloboditi. Mislim da sam zubima povrijedila njegov jezik dok sam se pokušavala osloboditi", izjavila je Dorris.

Trump je putem svojih advokata odbacio sve optužbe.

Foto: Guardian
Foto: Guardian

Dorris sada živi na Floridi, a Guardian piše da je ustupila dokaze o susretu s Trumpom među kojima je karta za US Open i zajedničke fotografije s Trumpom koji je tada imao 51 godinu i bio u braku s drugom suprugom Marlom Maples.

Njene navode potvrđuju i osobe kojima se povjerila o pomenutom incidentu, a među njima je njena majka i prijatelj, koje je pozvala nakon incidenta. Također, o navodnim događajima je pričala svom terapeutu i prijateljima navodeći detalje.

Dorris danas ima 48 godina i majka je dvije kćerke. Razmišljala je 2016. godine da progovori o incidentu kada su to učinile još neke žene optuživši tadašnjeg republikanskog kandidata za predsjednika. Ipak, predomislila se misleći da bi nanijela štetu svojoj porodici.

Ona je priznala da je provela nekoliko dana s Trumpom u septembru 1997. godine kada je s tadašnjim dečkom Jasonom Binnom boravila na produženom vikendu u New Yorku. U to vrijeme je živjela s prijateljima u Boca Ratonu te je redovno putovala u Miami zbog modelinga i glume.

Binn je osnivač nekoliko luksuznih modnih i lifestyle magazina, a družio se s Trumpom te ga je nazivao najboljim prijateljem. Upravo je Binn odveo Dorris u Trumpov ured u Trump Toweru na Manhattanu, a nakon toga su zajedno otišli na meč US Opena.

"Bio je napadan od početka, činio se kao tipičan samouvjereni tip, čovjek koji voli raditi šta poželi iako je sa mnom bio moj dečko", kazala je ona.

Njima su se u VIP loži pridružili prijatelji, a indicent se dogodio kada je Dorris krenula u toalet sakriven iza zida.

"Imala sam problema sa sočivima i krenula sam u toalet. Mislila sam da Trump čeka da uđe u toalet, ali to nije bio slučaj, nažalost. Bez obzira na to ko ste, kad neko kaže 'ne', to znači 'ne'. Govorila sam mu da prestane, ali ga nije bilo briga. Bila sam u šoku", kazala je Dorris.

Ona se ne sjeća da li je Binnu ispričala detalje, ali su Trumpovi advokati rekli da im je Binn kazao da se ne sjeća takvog incidenta.

Dodala je da je Trump tokom pomenutog perioda više nije napadao, ali da je pokušavao ostvariti nešto s njom iako ga je odbila. Prilikom naredne posjete VIP loži se obukla "konzervativno" kako bi "obeshrabrila" Trumpa.

Foto: Guardian
Foto: Guardian

No, to navodno nije pomoglo jer ju je Trump pitao da li bi mogla živjeti u njegovom apartmanu. Tokom druženja u VIP loži Trumpovi gosti su bili Leonardo Di Caprio, Lenny Kravitz i drugi.

Dorris, Binn i Trump su u narednim danima bili na još nekoliko događaja, a advokati su rekli da im je čudno što je i dalje provodila vrijeme sa čovjekom kojeg optužuje za seksualni napad.

"Muka mi je što mu ovo prolazi. Ne želim više šutjeti. Ljudi trebaju znati ko je naš predsjednik. On radi ove stvari i to je neprihvatljivo", zaključila je Dorris.