ICTY
0

Bivša glasnogovornica tužiteljstva nije se izjasnila o krivici

FENA
Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann, optužena za uvredu ovoga suda, odbila je u petak da se izjasni o krivici.

"Ona se danas neće izjasniti", izjavio je William Bourdon, advokat Florence Hartmann, optužene da je objavila povjerljive informacije o suđenju Slobodanu Miloševiću koji je umro u zatvoru u martu 2006. godine, prije nego što je završeno suđenje.

Hartmann je već 27. oktobra odbila da se izjasni o krivici, koristeći zakonski rok za razmišljanje od 30 dana, na koji ima pravo, prenio je AFP.

U skladu s procedurom, predsjednik ICTY-a je konstatirao da se Florenece Hartmann izjasnila da nije kriva: "Zabilježit ću da se optužena ne smatra krivom", izjavio je predsjednik Carmel Agius.

Florence Hartmann je optužena da je detaljno iznijela sadržaj dviju odluka žalbenog vijeća Haškpg suda, koje bi, smatra ona, dokazale umiješanost srbijanskog državnog aparata u genocid u Srebrenici, u kojem je izgubilo život oko 8.000 Bošnjaka u julu 1995.

Odluke s pečatom povjerljivosti navedene su u knjizi koju je ona objavila 2007. godine i u članku koji je objavljen 2008.

Florence Hartmann, bivša novinarka francuskog dnevnog lista Le Monde, bila je savjetnica za Balkan i glasnogovornica bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte od 2000. do 2006.

Sudija Carmel Agius obavijestio je sve strane kako je donio rješenje da je optužena "slaboga imovinskog stanja", te je određeno da će je Bourdon zastupati.

Na ovom ročištu raspravljalo se i o terminu početka suđenja Florence Hartmann. Iako nije precizirano kada bi suđenje moglo početi, kao mogući termin naveden je januar 2009. godine.

Obje strane u postupku su najavile da će im za dokazni postupak – iskaze svjedoka i materijalne dokaze – biti potreban dan, ili dan i po.

Prema statutu ICTY-a, uvreda suda se može kazniti maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora i novčanom kaznom od 100.000 eura.