Svijet
0

Bivša francuska ministrica Rama Yade ambasadorica pri UNESCO-u

FENA
Rama Yade
Rama Yade
Bivša francuska ministrica Rama Yade, porijeklom iz Senegala, isključena iz vlade u novembru, imenovana je u srijedu francuskom ambasadoricom pri UNESCO-u, izjavio je glasnogovornik vlade Francois Baroin.

Kao jedna od najpopularnijih osoba u Francuskoj, 34-godišnja Rama Yade, bila je državna tajnica za ljudska prava, od 2007. do 2009., a zatim državna tajnica za sport, od 2009. do 2010.

Rama Yade je naslijedila Catherine Colonnu, bivšu glasnogovornicu Jelisejske palače u vrijeme Jacquesa Chiraca i bivšu ministricu evropskih poslova koja je bila na toj dužnosti u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu čije se sjedište nalazi u Parizu od 2008. godine.

Od polemike oko posjete libijskog vođe Muammera Gaddafija do zakasnjele kritike spornog govora predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Dakaru, preko izbornih nesigurnosti, Rama Yade je u vladi ispoljila više antikonformizam nego "različitost".

Rođena u Dakaru, Rama Yade je došla u Francusku kada je imala 11 godina. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka i bila članiva uprave Senata prije nego što se prvi put pojavila pod svjetlima reflektora na dan inauguiracije Nicolasa Sarkozyja kao kandidatkinja UMP-a (desnih) na predsjedničkim izborima u januaru 2007. godine.