Svijet
0

Bivša 'desna ruka' Sadama Huseina iz Sirije upravlja pobunjenicima

FENA
Izet Ibrahim al-Duri, bivša desna ruka Sadama Huseina, nalazi se u Siriji, odakle upravlja pobunjenicima, izjavio je irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muafak al-Rubaie u razgovoru za saudijski dnevni list Asharq al-Awsar od srijede.

"Razgovarali smo o tome sa Sirijcima u nekoliko navrata. Oni negiraju njegovo prisustvo unatoč našim dokazima", dodao je on.

Izet Ibrahim al-Duri, bivša osoba broj dva Vijeća za komandu iračke revolucije, najviši dužnosnik režima Sadama Husseina, još je u bijegu. Njegovu glavu su 2003. godine SAD procijenile na 10 miliona dolara.

Washington ga smatra "glavnom sponom" saveza između bivših baasista i islamističkih boraca, koji se bore protiv prisustva američke koalicije u Iraku.

Muaffak al-Roubaie optužuje također Siriju da i dalje služi za tranzit boraca koji se pridružuju pobunjenicima u Iraku.

"Dosad je svakog mjeseca stizalo do 110 samoubica preko Sirije u Irak", rekao je ovaj irački zvaničnik, dodavši da ih je "sada manje" ne dajući razloge.

"Kada bi sirijske snage sigurnosti djelovale ozbiljno, one bi mogle okončati ovaj priliv samoubica koje dolaze iz zemalja Magreba, Sudana, Jemena i Zaljeva, objasnio je Roubaie.