Svijet
0

Bivša agentica CIA-e podnijela tužbu protiv Cheneyja

FENA
Valerie Plame
Valerie Plame
Bivša agentica Središnje obavještajne službe (CIA) Valerie Plame u četvrtak je podnijela tužbu protiv dopredsjednika Dicka Cheneya i drugih dužnosnika zbog toga što su otkrili njezin identitet novinarima, izvještava u petak Washington Post.

U građanskoj parnici Plame i njezin suprug, bivši američki ambasador Joseph C. Wilson, tvrde da su dopredsjednik Cheney, predsjednikov savjetnik Karl Rove i šef osoblja dopredsjednika Cheneyja Lewis Scooter Libby prekrišili njihova ustavna prava u znak odmazde za Wilsonovu kritiku predsjednika Busha.

U tužbi se kaže da su, nakon što je gospodin Wilson optužio predsjednika da izokreće obavještajne informacije o iračkom oružju za masovno uništavanje, Cheney, Rove i Libby kovali zavjeru da "diskreditiraju, kazne i traže osvetu protiv tužitelja, uključujući i objavljivanje medijima da je tužiteljica Plame uposlenik CIA-e u tajnom statusu".

Bračni par traži nenavedenu financijsku kompenzaciju za ono što opisuju kao "enormnu invaziju privatnosti" koja je mogla ugroziti sigurnost njihove djece i izložiti agenticu Plame kao metu neprijateljima Sjedinjenih Država. U tužbi se kaže da je taj incident praktički onemogućio njihove karijera, a Plame se umirovila.

Bijela kuća je, piše Washington Post, odbila komentirati, a isto su učinili i u uredu dopredsjednika Cheneya. Bračni par i njihovi odvjetnici u četvrtak su također odbili komentirati tužbu, rekavši da će to učiniti u petak na konferenciji za štampu u Washingtonu.