Dennis Blair
0

'Bit će teško zaustaviti iranski nuklearni program'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef američke obavještajne službe Dennis Blair upozorio je u utorak da će biti "teško uvjeriti Iran" diplomatskim putem da se odrekne svog kontroverznog nuklearnog programa.

On je, naprotiv, ocijenio da bi Teheran ipak mogao odustati pred nizom" vjerodostojnih" pritisaka i prijetnji o pojačanoj međunarodnoj kontroli", kao i nizom poticajnih mjera.

"Teško je tačno reći kako bi se mogla uraditi ta mješavina pritisaka", rekao je on na raspravi pred komisijom američkoga Senata.

"Smatramo da će biti teško uvjeriti iranske dužnosnike da odustanu od izrade eventualnog nuklearnog oružja, s obzirom na vezu koju mnogi vide unutar vlade između nuklearnog naoružanja i nacionalne sigurnosti Irana, te ciljeva međunarodne politike, a s obzirom na značajne napore Irana od kraja 1980-ih do 2003. da izradi takvo oružje", rekao je on.

"Iako mi ne znamo da li Iran trenutno ima namjeru da izradi nuklearno oružje, smatramo da Teheran ostaje otvoren za tu vrstu mogućnosti", rekao je ovaj visoki američki dužnosnik.

Američke obavještajne službe smatraju da je Iran prekinuo svoja istraživanja na izradi atomskoga oružja krajem 2003. i ponovo ih započeo polovinom 2007., dodao je on pred parlamentarcima.

Američka obavještajna služba misli da "Iran trenutno nema nuklearno oružje zbog poteškoća da proizvede materijal neophodan za njegovu proizvodnju, ali bi mogao dobiti dovoljno materijala do početka 2010., dodao je Blair.

Međutim, SAD ne može isključiti da Iran nije dobio iz inozemstva ili da se ubuduće neće domoći nuklearnog oružja ili dovoljno materijala da proizvede to oružje", rekao je šef obavještajne službe.