Svijet
0

Biskup Wielgus bio "neformalni saradnik" poljske tajne službe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik New York Times piše u ponedjeljak o ostavci Stanislawa Wielgusa odmah nakon što je imenovan nadbiskupom Varšave.

Ostavku je dao zbog optužbi da je sarađivao s komunističkom tajnom policijom, i to na misi na kojoj se trebalo proslaviti njegovo imenovanje.

"Uzvici šokiranosti prekidali su u niz navrata Wielgusov govor. Jedan od rijetkih u publici koji je isprva zapljeskao ostavci bio je poljski predsjednik Lech Kaczynski, ali je on ubrzo prestao čim je vidio da su okupljeni nezadovoljni ovakvim razvojem događaja", piše njujorški dnevnik.

Kardinal Jozef Glemp, kojeg je Wielgus trebalo da naslijedi, upitao se "kakve su to optužbe koje dolaze s komada papira koji je tri puta bio fotokopiran?"

Vodstvo komunističke tajne službe je prema američkom listu početkom 1990-tih godina uvjeravalo crkvu da su svi dokumenti o saradnji svećenika s tajnim službama uništeni, ali, kako se čini, neki od mikrofilmova sa snimljenim dokumentima još postoje.

Aktualna konzervativna poljska vlada traži potpunu istragu i objavljivanje svih kontakata s tajnim službama iz vremena komunizma.