Svijet
0

Biskup pobjednik predsjedničkih izbora u Paragvaju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši katolički biskup Fernando Lugo pobijedio je na predsjedničkim izborima u Paragvaju, okončavajući više od šest decenija vladavine Colorado stranke.

Nakon objavljivanja rezultata s većine glasačkih mjesta, Lugo je osvojio 41 posto glasova.

Njegova glavna suparnica Blanca Ovelar iz Colorado stranke osvojila je 31 posto, a bivši zapovjednik vojske Lino Oviedo 22 posto glasova.

Dopisnik BBC-a iz prijestonice, Asunciona, Gary Duffy tvrdi kako mnogi u zemlji žele promjenu rukovodstva koja bi pomogla u suprotstavljanju rastućem siromaštvu i nezaposlenosti.

Lugo je okupio ljevičarske sindikate, izvorne stanovnike i siromašne farmere u koaliciju kako bi oformio Patriotsku alijansu za promjene.

Posmatrači tvrde da je čovjek često opisivan kao "biskup sirotinje" pratkično politička novost, najpoznatiji po svom zalaganju za zemljišnu reformu i pozive za ponovne pregovore o energetskom sporazumu sa susjednim Brazilom.

Obraćajući se pristalicama u sjedištu svoga predizbornog štaba, Lugo je izjavio kako rezultat pokazuje da je još malo ljudi također moglo pobijediti i da je to Paragvaj o kome je sanjao - zemlja za svakoga.

"Pozivam Paragvajce svih klasa, čak i one koji ne dijele naše političke ideale, da pomognu da ova zemlja ponovo postane velika", poručio je on oduševljenoj masi.

Dopisnik BBC-a javlja da su oduševljene Lugove pristalice izašle na ulice prijestonice, mašući transparentima i pjevajući pjesme, i dok još nije bilo jasno da je pobijedio.

Lugova pobjeda okončava jedan od najdužih perioda kontinuirane vladavine jedne stranke na svijetu - Colorado stranka je na vlasti od 1947.

"Ovo mi je prvi put životu da sam svjedokom promjene vlasti u mojoj zemlji, kao i mojoj majci koja je u šezdesetima. Šezdeset i jedna godina je previše za jednu stranku da bude na vlasti", izjavio je za BBC Oliver, stanovnik Asunciona.

Promjena vlasti u Paragvaju također je posljednji u nizu izbornih trijumfa lidera ljevice ili lijevog centra u Južnoj Americi.

Colorado je stranka koja u svijetu ima najduži staž neprekidne vladavine (61 godinu), a utemeljena je 1887. godine.

"Obojeni" (špan. colorado) su od 1954. do 1989. bili politička podrška diktaturi generala Alfreda Stroessnera i u tom razdoblju svi javni i vojni dužnosnici i svi članovi svih udruga obvezno su morali biti povezani s Coloradom.

Sama stranka je 1989. svrgnula Stroessnera i počela demokratizaciju. Četiri je puta uzastopno pobijedila na demokratskim izborima, iako svaki put sa sve manjom podrškom birača.