Svijet
0

Biščević i ruski veleposlanik o Veljku Kadijeviću

FENA
Državni tajnik za politička pitanja Republike Hrvatske Hido Biščević primio je u četvrtak ruskoga veleposlanika u Zagrebu te ga izvijestio da je hrvatski Ured Interpola obnovio zahtjev za utvrđivanjem činjenica o boravku u Rusiji bivšeg ministra obrane SFRJ Veljka Kadijevića kojega Hrvatska traži zbog ratnih zločina i njegova izručenja temeljem međunarodne tjeralice.

Veleposlanik Mihail Konarovski obaviješten je i da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pismom od državnog tužiteljstva Ruske Federacije zatražio da se ono angažira na slučaju Kadijevića kojega je Hrvatska optužila za ratna zločine, navodi u priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) RH.

Hrvatska je 21. ožujka izdala nalog za uhićenje umirovljenoga generala bivše JNA Veljka Kadijevića zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva, a nalog je zatim izdao i Interpol.

No Kadijević, koji danas živi u Moskvi, u intervjuu emitiranom na srbijanskoj televiziji u utorak ustvrdio je da ne bi pred Haškim sudom odgovarao za ratne zločine koje nije počinio jer je pokušavao braniti bivšu Jugoslaviju.

Biščević i Konarovski su se osim toga, govoreći o stanju u regiji, suglasili da pitanje statusa Kosova i prilike u Bosni i Hercegovini traže punu političku odgovornost, uravnoteženost i konstruktivnost svih sudionika u regiji i na međunarodnoj sceni, navodi se u priopćenju.

Konarovski je prenio hrvatskome sugovorniku interes ruskih tvrtki za uključivanje u energetske i velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj.