Više za 25 posto
29

BioNTech i Pfizer planiraju povećati proizvodnju vakcine na 2,5 milijardi doza

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech saopćila je da u 2021. godini planira prozvesti 2,5 milijardi doza vakcina koje je razvila u saradnji s američkim Pfizerom, što je 25 posto više nego je bilo prethodno najavljeno.

Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući optimizaciji proizvodnog procesa, proširenju proizvodne mreže i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza vakcina, obrazložila je kompanija u saopćenju.

Iz BioNTecha su nabeli i to da su s partnerom do 23. marta isporučili više od 200 miliona doza širom svijeta te da su još potpisali narudžbe za isporuku 1,4 milijarde vakcina u 2021. godini.

Otvaranje nove fabrike na jugu Njemačke, u Marburgu, trebalo bi doprinijeti povećanju kapaciteta. Fabrika u Marburku koja se nalazi stotinjak kilometara od Frankfurta, drugi je pogon za proizvodnju Pfizerove vakcine u Evropi, uz onu u Puursu u Belgiji.

"Pfizerova vakcina je prva odobrena u SAD-u i Evropskoj uniji i sada se primjenjuje u više od 65 zemalja i teritorija", rekao je Ugur Sahin, direktor i suosnivač kompanije BioNTech sa sjedištem u Mainzu na zapadu Njemačke.

Evropska agencija za lijekove (EMA) nedavno je odobrila skladištenje Pfizerove vakcine na temperaturi zamrzivača, što olakšava njegovu raspodjelu s obzirom na to da su se dosad zahtijevale iznimno niske temperature, piše ABC News.