Guantanamo
0

Bin Ladenov savjetnik suočen sa smrtnom kaznom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Savjetnik za medije Osame bin Ladena proglašen je u ponedjeljak na suđenju u Guantanamu krivim za ratne zločine i tako postao drugi zatočenik toga vojnog zatvora koji je osuđen pred spornim vojnim sudovima što ih je utemeljio predsjednik George W. Bush.

Jemenac Al Hamza al-Bahlul suočen je s doživotnom kaznom zatvora nakon što ga je krivim proglasila vojna porota u toj mornaričkoj bazi, prenosi list Miami Herald.

Tužitelji Pentagona tvrdili su da je Al-Bahlul (oko 40 godina) snimao videouratke kojima je cilj bio regrutacija novih pripadnika i poticanje na samoubilačke napade. Proglašen je krivim za urotu, pružanje materijalne podrške teroristima i poticanje na ubistvo.

Al-Bahlul se branio šutnjom i dodijeljenim odvjetnicima nije dopustio ispitivanje svjedoka ni analizu dokaza, rekavši da mu se može suditi samo po šerijatskim zakonima.

Al-Bahlul i bin Ladenov vozač Salim Hamdan, također Jemenac, jedina su dvojica od preostalih 225 zatočenika Guantanama koji su dosad osuđeni.

Hamdan je u augustu osuđen na pet i po godina zatvora, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru. Kao bin Ladenov vozač i tjelesni čuvar, prenosi Hina, proglašen je krivim za pružanje materijalne pomoći terorizmu.