Svijet
0

Bin Laden želi "karavan mučenika"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Osama bin Laden je u svom posljednjem obraćanju pozvao svoje simpatizere da se pridruže "karavanu mučenika" nakon što je pohvalio jednog od 19 pilota samoubica koji su izveli napad na New York i Pentagon 11. septembra prije šest godina. Na snimci je objavljena i posljednja poruka jednog od pilota samoubica.

U cilju obilježavanja šeste godišnjice terorističkih napada na New York i Pentagon, Osama bin Laden, vođa zloglasne terorističke organizacije Al-Kaida koja je odgovorna za te napade, obratio se javnosti putem video poruke u kojoj poziva i druge mlade momke da se pridruže njegovom "karavanu mučenika“.

Nakon bin Ladenovog obraćanja, na snimci se pojavljuje i jedan od pilota samoubica, Waleed al-Shehri, koji je prije napada snimio svoju posljednju poruku: "Napadat ćemo vas s prijeda i od pozada, sa vaše desne i lijeve strane", kazao je al-Shehri.

Nova bin Ladenova poruka došla je samo nekoliko dana poslije njegovog posljednjeg obraćanja u kojem je pozvao američki narod da zaustave rat u Iraku i da pređu na islam, a prije toga bin Laden se nije oglašavao skoro tri godine.

Posljednji video snimak traje 47 minuta, a bin Laden hvali Waleeda govoreći da je on "prepoznao istinu" te da je uprkos njegovim mladim godinama "imao veliku vjeru u svome srcu".

"Postoji ogromna razlika u načinu vladanja kraljeva, predsjednika, licemjerne uleme i ovih plemenitih mladih momaka kao što je al-Shehri. Zato poručujem svim mladićima koji su u islamu: Vaša je obaveza da se priključite 'karavanu mučenika'", objasnio je Osama.

Poslije bin Ladenovog govora na snimici se može čuti i Waleedov glas koji govori: "Naša sreća nije na ovome svijetu i mi se ne takmičimo sa vama za ovaj svijet jer u Allahovim očima ovaj svijet jednak je jednom krilu komarca".