Svijet
0

Bin Laden zadužio Zarqawija da pripremi napade na SAD

FENA
Osama bin Laden je bio zadužio bivšeg vođu Al-Qaide u Iraku Abu Mussaba al-Zarqawija da pripermi nove napade na Sjedinjene Države, izjavila je u utorak visoka zvaničnica Bijele kuće pozivajući se na do sada neobjavljene informacije.

Frances Townsend, pomoćnica predsjednika Georgea W. Busha za sigurnost u zemlji i za borbu protiv terorizma, iznijela je ove informacije kao novi dokaz neophodnosti američkog angažmana u Iraku.

Informacije su objavljene u utorak jer se američka misija u Iraku sve češće osporava u SAD-u.

Obavještajne službe "nam kažu da je u januaru 2005. godine Bin Laden dao zadatak Zarqawiju da formira ćeliju koja će izvoditi napade izvan Iraka i da Amerika treba da bude njegov prioritet", izvjestila je Frances Townsend.

Ona je još dodala da je Abu Mussab al-Zarqawi, koji je ubijen u junu 2006. godine u Iraku, prihvatio zadatak i najavio da ima "dobre prijedloge".

U proljeće 2005. godine Osama bin Laden je zatražio od Abu Hamze Rabije, visokog zvaničnika u mreži, da ode u Irak i obavijesti Al-Zarqawija o njegovim planovima za napade, kazala je Townsend.

Abu Hamza Rabia je ubijen u Pakistanu u decembru 2005.

Abu Faraj al-Libi je sugerirao Osami bin Ladenu da pošalje Abu Hamzu Rabiju u Irak da pomogne Al-Zarqawiju u pripremi vanjskih operacija, kazala je Townsend.

Abu Faraj al-Libi je zarobljen u maju 2005. godine i sada se nalazi u zatvoru u Guantanamu, dodala je ona.

Predsjednik George W. Bush je planirao da se ovim informacijama posluži u srijedu kako bi Amerikancima ponovo objasnio "zašto Bin Laden pridaje važnost Iraku", kazala je ona.

Američki državni neprijatelj broj 1. namjerava da tu osnuje "terorističko svetište iz kojeg bi mogao širiti svoj utjecaj i podržavati napade, i na nas između ostalih", kazala jeTownsend.

Bush je prije nekoliko sedmica postavio borbu protiv Al-Qaide na vrh svojih argumenata kako bi opravdao američku misiju u Iraku, dok većina Amerikanaca zahtijeva da se počne s povlačenjem iz Iraka.