Svijet
0

Bin Laden traži od muslimana da se pridruže pobuni u Iraku

FENA
Nova audio poruka koja se pripisuje Osami bin Ladenu traži od muslimana da se pridruže pobuni u Iraku kao najbolji način da podrže Palestince.

Poruka, objavljena na TV stanici al-Jazeera, uslijedila je dan nakon što je vođa al-Qaide zaprijetio EU zbog ponovnog objavljivanja karikatura koje muslimani smatraju uvredljivim.

Analitičar BBC-a za vojna i sigurnosna pitanja Rob Watson tvrdi da poruke slijede sličan model, jer se Bin Laden dotiče pitanja koja su bliska brojnim muslimanima.

U drugoj poruci u dva dana, govornik je odbacio pokušaje pomirenja na Bliskom istoku.

"Palestina se ne može vratiti pregovorima i dijalogu nego vatri i željezu", kazao je.

Govornik je izjavio da su arapske vođe saučesnici u izraelskim napadima u Gazi.

"Narod te blagoslovene zemlje trebao bi osjećati veliku naklonost koju mu je Bog poklonio i ono što bi trebao učiniti je da podrži našu braću mudžahedine u Iraku, kazao je.

"To je velika prilika i dužnost za moju braću među palestinskim emigrantima (u arapskim zemljama), između kojih i džihada je izgrađen zid", izjavio je govornik

Poruka je uslijedila više sedmica nakon velike izraelske ofanzive u Gazi kao odgovor na raketne napade ekstremista. Oko 125 ljudi je ubijeno u ofanzivi, uglavnom palestinskih civila.

Nejasno je kada su poruke snimljene.

Autentičnost prve poruke potvrdili su CIA i Bijela kuća.

"Može se reći s visokim stupnjem pouzdanosti kako je činjenica da je to glas Osame bin Ladena", izjavio je zvaničnik CIA-e novinskoj agenciji Reuters.

Ranija audioporuka koja se pripisivala vođi al-Qaide pojavila se u novembru.

Vjeruje se da se Bin Laden krije u nepristupačnom planinskom području između Pakistana i Afganistana.

Zapadne obavještajne službe i dalje ga smatraju značajnim protivnikom, tvrdi analitičar BBC-a, ali on također kaže da je al-Qaida nedavno zadobila značajne udarce s dramatičnim padom nasilja u Iraku te ubijanjem ili zarobljavanjem nekolicine njenih značajnih vođa.