Novi snimak
0

Bin Laden pozvao na bojkot dolara i prekid "američkog ropstva"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa Al-Qaide Osama bin Laden u petak je u audioporuci koju je objavila televizija Al-Jazeera optužio industrijske zemlje za klimatsko zagrijavanje u svijetu i pozvao na bojkot dolara kako bi se prekinulo "američko ropstvo".

"Sve industrijske zemlje, posebno velike, odgovorne su za klimatsko zagrijavanje", kazao je Osama bin Laden u svojoj novoj audioporuci, drugoj u pet dana, objavila je satelitska televizija iz Katara, prenosi AFP.

"Razgovarati o klimatskim promjenama nije intelektualna tema", kazao je vođa Al-Qaide koji rijetko u svojim porukama spominje pitanja u vezi s okolišem.

On je u tome kontekstu osudio bivšu američku administraciju predsjednika Georgea W. Busha što nije potpisala Protokol iz Kyota o klimatskim promjenama. Protokol potpisan 1997. godine jedini je obavezujući međunarodni sporazum u vezi s klimatskim zagrijavanjem.

"Bush mlađi i američki Kongres prije njega odbacili su taj protokol kako bi zadovoljili interese velikih kompanija", rekao je Bin Laden u svojoj poruci.

"Treba da prestanemo koristiti dolar. Znam da bi to imalo ogromne posljedice, ali bi to bio jedini način da se čovječanstvo oslobodi ropstva u kojem nas drži Amerika i njene kompanije", kazao je on.

Vođa Al-Qaide je 24. januara u kratkom audiosnimku preuzeo odgovornost za neuspjeli napad 25. decembra na avion redovne američke linije i zaprijetio SAD-u novim napadima ako i dalje bude podržavao Izrael.