Svijet
0

Bin Laden pozvao Amerikance da zaustave rat u Iraku i prijeđu na islam

FENA
Vođa terorističke mreže Al-Qaida Osama bin Laden u novoj videoporuci koja je objavljena u petak, uoči šeste obljetnice terorističkih napada 11. septembra 2001., ne upućuje otvorene prijetnje novim napadima na SAD, već kritizira američku administraciju, kao i opozicijske demokrate, zbog rata u Iraku i poziva Amerikance da zaustave taj rat i prijeđu na islam.

U 30-minutnoj videoporuci Al-Sahaba, medijskog ogranka Al Qaide, objavljenoj na web stranicama islamističkih skupina, Bin Laden referira na izbor francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja i britanskog premijera Gordona Browna, i obilježavanje 62. obljetnice Hiroshime, što pokazuje da je snimljena unazad mjesec dana, ocijenili su američke mediji.

Za razliku od ranijih sličnih pojavljivanja, od kojih je posljednje zabilježeno u oktobru 2004., kada je imao gotovo potpuno sijedu bradu, Bin Ladenova je brada na novoj snimci obojena u crno, što čini da djeluje mlađe i zdravije, komentira u izvještaju ABC News.

Prema transkriptu poruke, koji su objavili američki mediji, Bin Laden oštro kritizira administraciju predsjednika Georgea W. Busha zbog okupacije Iraka i predbacuje Amerikancima što nisu zaustavili taj rat i kaznili one koji su ga poveli, među kojima navodi bivšeg ministra odbrane Donalda Rumsfelda, potpredsjednika Dicka Cheneya i druge.

Bin Laden zamjera Amerikancima što su Bushu dali da dovrši prvi mandat i izabrali ga ponovo, i time mu dali "jasan mandat da nastavi ubijati naše ljude u Iraku i Afganistanu".

Konstatirajući kako nakon nekoliko godina tragedije tog rata, u kojem je po njemu poginulo 650.000 Iračana, većina Amerikanaca sada želi zaustaviti rat, Bin Laden predbacuje demokratima da, iako izabrani s tim ciljem, nisu učinili ništa da zaustave rat, već pristaju da se deseci milijardi dolara i dalje troše na ubijanje.

Bin Laden preporuča Amerikancima da čitaju knjige Noama Chomskog o američkom imperijalizmu i Michaela Scheuera, bivšeg analitičara CIA-e, o tome kako SAD ne razumiju stanje u kojem je islam.

Prema transkriptu, Bin Laden kaže kako postoje dva načina da se okonča rata u Iraku. "Prvi je s naše strane da se nastavi s eskalacijom nasilja i ubijanja protiv vas. To je naša dužnost i naša braća je izvršavaju. Drugo rješenje je s vaše strane. Pozivam vas da prihvatite islam".

Jedan američki dužnosnik za NBC News je poruku opisao riječima "bizarno, kao i obično".

Bin Laden se u poruci Amerikancima osvrće i na nedavne novinske napise u SAD-u, govoreći kako su mnogi od njih "pod teretom dugova, zbog kamata, suludih poreza i hipoteka na nekretnine" te im također nudi izlaz u islamu gdje, po njemu, "nema ni poreza ni kamata, već samo ograničeni Zakaat (milostinja) od 2,5 posto".

Bin Laden u poruci odaje priznanje izvršiteljima napada od 11. septembra 2001., spominjući ih kao "19 hrabrih mladića koji su promijenili politički kompas SAD" te dodaje kako su od tada „mudžahedini“ važni u američkoj politici.

Američke TV mreže izvijestile su o videoporuci najtraženijeg terorističkog vođe u svijetu bez izravnog emitiranja njezinih dijelova, već uz prepričavanje naglasaka iz poruke i uz tumačenje stručnjaka.

Američke vlasti još nisu službeno potvrdile autentičnost snimke, a Bijela kuća je odbila komentirati poruku Bin Ladena "dok se videozapis u cijelosti ne analizira".

Direktor CIA-e Michael Hayden u petak je, u govoru pred Vijećem za vanjske odnose u New Yorku, upozorio da Al-Qaida planira nove napade na SAD.

"Naši analitičari procjenjuju s velikom uvjerenošću da središnje vodstvo Al-Qaide planira zavjere s velikim učinkom na tlu SAD-a. Al-Qaida je usredotočena na ciljeve koji će izazvati masovne žrtve, dramatično razaranje i značajne gospodarske potrese", kazao je Hayden.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je izjavio da bez obzira što Bin Laden rekao, "to neće promijeniti odlučnost SAD-a da se zajedno sa svojim međunarodnim partnerima suprotstave ekstremizmu".

Bin Ladenova poruka objavljena je u trenutku kada SAD od 5. do 9. septembra obilježavaju "Nacionalne dana molitve i sjećanja" u spomen na 2.974 žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. na WTC u New Yorku i Pentagon, i odaju počast za 4.177 američkih vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu.

Obitelji žrtava napada na Pentagon, prenosi Hina, u petak su obišle mjesto izgradnje spomen-parka u podnožju obnovljenog krila zgrade, koji bi trebalo da bude otvoren 2008. uz cijenu od 22 miliona dolara.