|

Bin Laden optužio SAD da hoće kontrolu nad iračkom naftom

Bin Laden optužio SAD da hoće kontrolu nad iračkom naftom
0
F
FENA
30.12.2007. u 11:29
0
komentara
0

dijeljenja
Bin Laden optužio SAD da hoće kontrolu nad iračkom naftom
Lider terorističke mreže Al-Qaida Osama bin Laden optužio je u nedjelju Sjedinjene Države da žele uspostaviti kontrolu nad iračkim naftnim resursima i pozvao Iračane da odustanu od pokušaja obnove vlade nacionalnog jedinstva uz američku podršku.
Na audiosnimci objavljenoj na internetu Bin Laden je upozorio da Washington želi izgraditi vojne baze u Iraku i dominirati regijom.

Vođa terorističke mreže je pozvao Iračane da zato odbace plan o vladi, ocijenivši da će oni koji ga podrže okrenuti leđa islamu.

To znači da se "Amerikancima dadne sve što žele od iračke nafte", kazao je Bin Laden.

Vođa Al-Qaide nije spomenuo Pakistan ni ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, iako je za njenu smrt pakistanska vlada optužila Al-Qaidu i talibane, javile su agencije.

Sunitski Arapi su se povukli iz vlade premijera Nurija al-Malikija početkom ove godine optužujući je da je previše sektaška.

Bin Laden je također upozorio da će militantni islamisti proširiti sveti rat na palestinske teritorije i rekao da njegova grupa nikada neće priznati Izrael.

On je kritizirao libansku gerilsku grupu Hezbollah što je prihvatila da se snage UN-a rasporede na jugu Libana poslije rata ove šiitske grupacije s jevrejskom državom 2006. Snage UN-a su tu da "štite Jevreje", smatra Bin Laden.

Vođa Al-Qaide je uputio kritike i vladi Saudijske Arabije, gdje se rodio, jer ona podržava američku politiku u Iraku.

Neimenovani zvaničnik u Washingtonu, na kojeg se poziva Reuters, rekao je da se snimka Bin Ladena ispituje, ali da nikada nije bilo lažnih snimki Bin Ladena, pa nema razloga da se i ovaj put sumnja u njezinu vjerodostojnost.

"Govor se drži Iraka kao provjerene teme Al-Qaide", rekao je ovaj izvor.

Prema ocjeni iračkog ministarstva unutarnjih poslova, uticaj koji je Al-Qaida imala među sunitskim Arapima u Iraku osjetno je opao, nakon što je 75 posto njene mreže i 70 posto njenih aktivnosti eliminirano u toj zemlji.

Međutim, Amerikanci strahuju da bi spori napredak ka pomirenju sunita i šiita mogao narušiti ono što je postignuto na planu sigurnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.