Svijet
0

Bin Laden optužio SAD da hoće kontrolu nad iračkom naftom

FENA
Lider terorističke mreže Al-Qaida Osama bin Laden optužio je u nedjelju Sjedinjene Države da žele uspostaviti kontrolu nad iračkim naftnim resursima i pozvao Iračane da odustanu od pokušaja obnove vlade nacionalnog jedinstva uz američku podršku.

Na audiosnimci objavljenoj na internetu Bin Laden je upozorio da Washington želi izgraditi vojne baze u Iraku i dominirati regijom.

Vođa terorističke mreže je pozvao Iračane da zato odbace plan o vladi, ocijenivši da će oni koji ga podrže okrenuti leđa islamu.

To znači da se "Amerikancima dadne sve što žele od iračke nafte", kazao je Bin Laden.

Vođa Al-Qaide nije spomenuo Pakistan ni ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, iako je za njenu smrt pakistanska vlada optužila Al-Qaidu i talibane, javile su agencije.

Sunitski Arapi su se povukli iz vlade premijera Nurija al-Malikija početkom ove godine optužujući je da je previše sektaška.

Bin Laden je također upozorio da će militantni islamisti proširiti sveti rat na palestinske teritorije i rekao da njegova grupa nikada neće priznati Izrael.

On je kritizirao libansku gerilsku grupu Hezbollah što je prihvatila da se snage UN-a rasporede na jugu Libana poslije rata ove šiitske grupacije s jevrejskom državom 2006. Snage UN-a su tu da "štite Jevreje", smatra Bin Laden.

Vođa Al-Qaide je uputio kritike i vladi Saudijske Arabije, gdje se rodio, jer ona podržava američku politiku u Iraku.

Neimenovani zvaničnik u Washingtonu, na kojeg se poziva Reuters, rekao je da se snimka Bin Ladena ispituje, ali da nikada nije bilo lažnih snimki Bin Ladena, pa nema razloga da se i ovaj put sumnja u njezinu vjerodostojnost.

"Govor se drži Iraka kao provjerene teme Al-Qaide", rekao je ovaj izvor.

Prema ocjeni iračkog ministarstva unutarnjih poslova, uticaj koji je Al-Qaida imala među sunitskim Arapima u Iraku osjetno je opao, nakon što je 75 posto njene mreže i 70 posto njenih aktivnosti eliminirano u toj zemlji.

Međutim, Amerikanci strahuju da bi spori napredak ka pomirenju sunita i šiita mogao narušiti ono što je postignuto na planu sigurnosti.