Lista FBI
0

Bin Laden najtraženiji bjegunac svih vremena

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
FBI-jeva lista najtraženijih bjegunaca u svijetu proslavila je svoj 60. rođendan. Zadnjih desetak godina, njome i dalje vlada Osama bin Laden.

Bin Laden sjedi na tronu FBI-jeve liste najtraženijih svjetskih kriminalaca već više od deset godina, a na nju je dospio zbog navodnog orkestriranja bombaških napada na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji. Danas je taj čovjek najpoznatiji i najopasniji terorist na planeti, naravno, ukoliko je još živ, jer se o njegovom statusu zapravo više ništa ni ne zna, piše Time.

Osim što se pokazao kao neuhvatljiv bjegunac, posljednji put je potvrđeno viđen u afganistanskoj regiji Tora Bora 2001. godine, a otad se samo javlja putem audio snimaka. iako FBI 11. septembar ne pripisuje njegovim zločinima, Bin Laden je preuzeo odgovornost za napade na World Trade Center u New Yorku.

Na listi top 10 najtraženijih bjegunaca FBI-ja su Osama bin Laden, Ted Bundy, jedan najtraženijih silovatelja i masovnih ubica, na listu dospio 1978., a 1989. pogubljen na električnoj stolici u dobi od 43 godine, James Earl Ray, čovjek koji je ubio Martina Luthera Kinga Jr-a, 1968. godine u Memphisu, umro od hepatitisa C u zatvoru 1998. godine u dobi od 70 godina, Ruth Eisemann-Schier, H. Rap Brown i Angela Davis, Daniel Andreas San Diego, James 'Whitey' Bulger, Juan Garcia Abrego, Donald Eugene Webb i Thomas James Holden, prenose agencije.