Svijet
0

Bin Laden: Moussaoui nije imao nikakve veze s 11. septembrom

FENA
Zacarias Moussaoui - jedina osoba osuđena za napade od 11. septembra, niti bilo ko drugi ko se nalazi u Guantanamu, nema ništa s tom operacijom al-Qaide, izjavio je Osama bin Laden na audiosnimku objavljenom u utorak.

"On nema nikakve veze s 11. septembrom", izjavio je govornik koji tvrdi da je Osama bin Laden na snimku postavljenom na internetu, javio je AP.

"Ja sam bio taj koji je bio nadležan za 19 braće i nikada nisam odredio brata Zacariasa da bude s njima u toj misiji", izjavio je on, misleći na 19 otmičara.

Dvojica kontraterorističkih zvaničnika u Washingtonu, koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su kako je američka obavještajna služba upoznata s bin Ladenovom porukom. Jedan od zvaničnika izjavio je kako nema razloga da se sumnja u njenu autentičnost.

Bin Laden je također izjavio kako nijedan od stotina osumnjičenih za terorizam koji se drže u američkom zatvoru Guantanamo Bay na Kubi nije bio umiješan taj napad i nema nikakvih veza s al-Qaidom.

"Nijedan od naše braće u Guantanamu nema ama baš nikakve veze s događajima od 11. septembra", izjavio je on, dodajući kako su se "neki od njih usporotivili metodama al-Qaide u pozivanju na borbu protiv Amerike".

Bin Laden je sve zatočenike nazvao nevinim, tvrdeći kako su oni uhapšeni da se opravdaju troškovi rata protiv terorizma.

"Mora biti nekog opravdanja za ogromna ulaganja stotina milijardi dolara u američko ministarstvo odbrane i druge agencije", kazao je.

Teroristički vođa je nagovijestio kako dvojica osumnjičenih imaju veze s napadima na Svjetski trgovački centar i Pentagon: "Svi dosadašnji zatvorenici nemaju nikakve veze s događajima od 11. septembra, niti znaju bilo šta o njima, izuzev dvojce braće", izjavio je bin Laden. On, međutim, nije dao njijhova imena, niti je dodatno pojasnio tu izjavu, a bilo je nemoguće uvtrditi da li su oni zatočeni i gdje se drže.

Jedan od kontraterorističkih zvaničnika izjavio je da je poruka dio kontinuiranih bin Ladenovih napora da pokaže kako je on još važan ekstremistički vođa, koji je upoznat s aktuelnim dešavanjima. Zvaničnik je izjavio kako je poruka upućena u propagandne svrhe i da ne sadrži nikakve prijetnje.

Moussaoui, 37-godišnji Francuz koji je priznao da je član al-Qaide, osuđen je na doživotnu robiju ovog mjeseca nakon što je porota presudila da je odgovoran za najmanje jedno ubistvo 11. septembra.

Vođa al-Qaide izjavio je da je 11 otmičara bilo podijeljeno u svije grupe, "pilote i pomoćnike".

Pošto je Zacarias Moussaoui još učio da pilotira, on nije bio broj 20 u grupi kako vaša vlada tvrdi", izjavio je bin Laden.

Kazao je kako Moussaoui nije predstavljao sigurnosni rizik za al-Qaidu jer on nije znao ništa o planu napada.

"Brat Moussaoui uhapšen je dvije sedmice prije tih događaja, a i ako je on znao nešto - čak i veoma malo - o grupi od 11. septembra, mi bismo obavijestili vođu operacije Mohammada Attu i ostale da napuste Ameriku prije nego što budu otkriveni", izjavio je bin Laden.

Bin Laden je kazao kako je Moussaijeovo priznanje bilo "nevažeće", nazivajući ga rezultatom pritisaka tokom zatočenja.