{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Bin Laden i Al-Qaida su najveća prijetnja za SAD'

F
FENA
15.1.2009. u 09:41
0
10
'Bin Laden i Al-Qaida su najveća prijetnja za SAD'
0
'Bin Laden i Al-Qaida su najveća prijetnja za SAD'
Foto: AP
Osama Bin Laden i Al-Qaida su najveća prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država, izjavio je u srijedu izabrani američki predsjednik Barack Obama, najavljujući da će njegova administracija učiniti sve kako bi ih spriječila da ponovo napadnu SAD.
"Bin Laden i Al-Qaida su prijetnja broj jedan kada je riječ o američkoj sigurnosti. Ova administracija će u saradnji s Kongresom i republikancima učiniti sve što je u našoj moći kako bi zajamčila da ne mogu stvoriti utočišta kako bi napali Ameriku. To je ključno", rekao je Obama novinarima na sastanku s izabranim potpredsjednikom Joeom Bidenom i republikanskim senatorom Lindsayem Grahamom.

Biden i Lindsay izvijestili su Obamu o svojoj nedavnoj posjeti Kuvajtu, Pakistanu, Afganistanu i Iraku.

Obama je dodao kako će u suprotstavljanju Al-Qaidi biti potreban "regionalni pristup", odnosno da se "problem neće riješiti samo u Afganistanu, već će trebati posvetiti pozornost i Pakistanu".

Biden je kazao kako ga je posjeta regiji "ohrabrila" i uvjerila u izglede za uspjeh u borbi protiv Al-Qaide, s obzirom na angažirane američke snage, sredstva i uspostavljenu saradnju na terenu.

Obama je naglasio je da će o daljnjim koracima moći više reći nakon inauguracije 20. januara, jer SAD može imati samo jednog predsjednika.

Federalni istražni ured (FBI) objavio je u srijedu da nove audio poruke čelnika Al-Qaida Osame bin Ladena ne predstavlja prijetnju za predsjedničku inauguraciju Baracka Obame iduće sedmice.

"Nemamo specifičnih ili vjerodostojnih prijetnji za inauguraciju", izjavio je glasnogovornik FBI-ja Richard Kolko.

Obamina inauguracija 20. januara bit će najveće javno okupljanje u Washingtonu u povijesti. Po riječima gradonačelnika Adriana Fentyja očekuje se milion i po do dva miliona posjetilaca.

Na osiguranju cijelog događaja bit će angažirano 3.800 policajaca iz Washingtona i 4.100 policajaca iz drugih dijelova Sjedinjenih Država, 10.000 pripadnika Nacionalne garde, uz nepoznat broj agenata FBI-ja, Tajne službe i protuterorističkih snaga, najavile su gradske vlasti.

U Washingtonu su već stupile na snagu vanredne mjere sigurnosti, a grad je dobio 15 miliona dolara saveznih sredstava za pokrivanje dodatnih troškova.

Grad je troškove inauguracije procijenio na 47 miliona dolara, ili trostruko više od sredstva koje je odobrio Kongres, pa je gradonačelnik Fenty zatražio saveznu pomoć.

Predsjednik George W. Bush, prenosi Hina, proglasio je u vezi s inauguracijom vanredno stanje u Distriktu Kolumbija (Washington) kako bi mogao odobriti savezna sredstva za zaštitne mjere "poduzete da se sačuvaju životi i zaštiti javno zdravlje i sigurnost", saopćila je Bijela kuća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: