Svijet
0

Bin Laden: Al-Qaida priprema napade u SAD-u, ali i nudi primirje

FENA
Arapska satelitska TV stanica "Al-Jazeera" emitirala je u četvrtak audiosnimku na kojoj osoba za koju se tvrdi da je vođa Al-Qaide Osama bin Laden prijeti novim napadima na Sjedinjene Države, ali istovremeno nudi primirje kako bi bili obnovljeni Irak i Afganistan.

"Pripreme su u toku za akcije koje ćete vidjeti u svojim domovima čim budu izvedene, uz Božiju pomoć", poručio je glas sa trake, prenijele su agencije.

Glas je još poručio da pojačane mjere sigurnosti u SAD-u nisu razlog zašto tamo nije bilo napada od 11. septembra 2001. godine. "Razlog je u tome da su za takve operacije potrebne pripreme, a vidjet ćete kakve će te akcije biti", dodao je Bin Laden.

"Na osnovu svega što sam rekao, bolje je ne boriti se protiv muslimana na njihovoj zemlji", poručio je Bin Laden.

On je, međutim, dodao da muslimanima "ne smeta da ponude primirje koje je fer i dugoročno... kako bi mogli izgraditi Irak i Afganistan", dodajući da "takvo rješenje nije sramno, jer bismo na taj način spriječili gubitak milijardi dolara koje bi otišle ratnim profiterima".

U odlomcima sa trake koje je emitirala "Al-Jazeera" govornik nije iznio uvjete za primirje.

Za sada nije potvrđena autentičnost snimke, iako glas na traci liči na glas iz ranijih Bin Ladenovih poruka.

Prošlo je više od godinu dana otkako je emitirana posljednja poruka za koju je potvrđeno da je Bin Ladenova. Poslednju audiosnimku emitirala je također "Al-Jazeera" u decembru 2004.

Glavni urednik te stanice Ahmed al-Sheik nije želio komentirati kada, gdje i kako je traka dobijena.