Klimatske promjene
61

Bill Gates upozorio da će svijet preći preko kritičnog temperaturnog praga

B. R.
Obraćanje Billa Gatesa na klimatskom samitu (Foto: EPA-EFE)
Obraćanje Billa Gatesa na klimatskom samitu (Foto: EPA-EFE)
Američki milijarder Bill Gates očekuje da će se svijet preći preko kritičnog temperaturnog praga za koji su naučnici upozoravali da će imati nepovratne posljedice po ljude, životinje i ekosisteme.

U razgovoru za CNBC na klimatskom samitu COP28 koji se održava u Dubaiju izjavio je da je "čaša definitivno napola puna" kada je riječ o klimatskoj krizi. Ipak je optimista da bi se u Dubaiju mogao desiti napredak u borbi protiv globalnog zagrijavanja. No, ocijenio je da bilo kakav napredak neće biti dovoljan da se spriječi globalno zagrijavanje od dva stepena celzijusa.

"Ne postoji neka binarna granica, gdje je na određenoj temperaturi sve užasno. Imat ćemo zagrijavanje, vjerovatno iznad našeg cilja (o ograničenju globalnog zagrijavanja do 1,5 stepeni) i tu dolazimo do prilagođavanja i da kažemo: OK, zbog ovog zagrijavanja je moguće učiniti nešto što je jeftino, kao što su bolji sistemi upozorenja na vremenske nepogode ili bolji meteorološki podaci na osnovu kojih će farmeri znati kada trebaju saditi", ukazao je Gates.

Napomenuo je da će imperativ biti pomoći najsiromašnijima da se prilagode klimatskim promjenama i da se pokuša minimizirati šteta po ekosisteme.

"Srećom, dovoljno smo napredovali da nećemo imati ekstremne slučajeve kao što je zagrijavanje od četiri stepena, ali nažalost vjerovatno ćemo premašiti cilj od dva stepena. Dakle, adaptacija će biti prioritet", konstatovao je.

Na klimatskom samitu u Dubaiju razmatra se i to koliko je ostvareno onoga što je utvrđeno Pariskim sporazumom iz 2015. Najznačajniji tada utvrđeni cilj jeste ograničenje globalnog zagrijavanja do dva stepena, odnosno po mogućnosti do 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period. Međutim, naučnici su upozorili da je svijet već topliji za 1,1 stepen, piše CNBC.