"Bila je velika greška"
300

Bill Gates tvrdi da žali što se družio s Jeffeyjem Epsteinom

B. R.
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates je poručio da žali zbog toga što se družio s milijarderom Jeffreyjem Epsteinom, a koji je optužen da je upravljao trgovinom djecom koja su seksualno zlostavljana.

"Bila je velika greška provesti vrijeme s njim, svojim prisustvom dati mu na značaju", izjavio je u razgovoru za CNN.

Prema njegovim riječima, samo je upoznao Epsteina nadajući se da će prikupiti više novca za rješavanje globalnih problema.

"Nekoliko puta sam večerao s njim nadajući se da će reći nešto o filantropskom radu za prikupljanje milijardi, a koje su potrebne za globalna zdravstvena pitanja. Kada je bilo jasno da to nije realno, naši kontakti su prekinuti", tvrdi Gates.

U julu 2019. godine Epstein je optužen da je upravljao lancem trgovine djecom koja su seksualno zlostavljana, a među njima su bile desetine maloljetnih djevojčica. U vezu s ovim teškim zločinima dovode se i biznismeni.

Epstein se 2008. teretio za slične zločine, a tada se nagodio s tužilaštvom u Miamiju. Priznao je krivicu za prostituciju i zbog toga je 13 mjeseci bio u zatvoru. Registrovan je kao seksualni prestupnik i morao je platiti odštetu žrtvama koje je identificirao FBI. Prije dvije godine pronađen je mrtav u zatvoru u New Yorku. Nadležni tvrde da je počinio samoubistvo vješanjem.

Gates je odbio komentarisati za poslovni list Wall Street Journal da li je njegovo poznanstvo s Epsteinom doprinijelo razvodu sa suprugom Melindom French Gates. Razvod je ozvaničen ove sedmice. Kako je kazao za CNN, sada je vrijeme da se stvari sagledaju i da ide naprijed.

"Kao porodica ćemo učiniti najbolje što znamo", dodaje.

Bill i Melinda Gates su bili posvećeni globalnim problemima djelujući kroz Fondaciju Bill i Melinda Gates. Pretpostavlja se da bi se to moglo nastaviti i nakon njihovog razvoda u sljedeće dvije godine. Ako se to ne desi, Bill će svojoj bivšoj supruzi platiti da napusti fondaciju. Ipak, nada se da će Melinda ostati u fondaciji.