Uvjeren u dobar ishod
224

Bill Gates predlaže dvije strategije za uspostavljanje kontrole nad pandemijom do sljedećeg ljeta

B. R.
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Multimilijarder Bill Gates predlaže dvije strategije za koje smatra da se njima do ljeta sljedeće godine može uspostaviti kontrola nad pandemijom koronavirusa.

Strategije je obrazložio 17. novembra, obraćajući se na Bloombergovom Forumu za novu ekonomiju (Bloomberg New Economy Forum). Prema jednom od najbogatijih ljudi na svijetu i suosnivaču kompanije Microsoft, kontrola bi se mogla uspostaviti nastavkom vakcinacije u cijelom svijetu te korištenjem antivirusnih lijekova u svrhu prevencije težih simptoma i smanjivanja stope smrtnosti usljed zaraze.

Za Gatesa okončavanje pandemije neće značiti i potpuni nestanak koronavirusa. U aprilu ove godine je u intervjuu za Sky News izjavio da će se do kraja 2022. moći znatno smanjiti broj zaraženih. Ostao je pri stavu da je ovaj cilj ostvariv do navedenog perioda. Poručio je da su vakcine, kako je kazao, veoma dobra vijest.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC), u Sjedinjenim Američkim Državama je potpuno vakcinisano 69 posto stanovništva. Pristup i potražnja za vakcinama u siromašnim državama su vrlo mali. Prema podacima objavljenim na web stranici Our World in Data, u ovim zemljama najmanje jednom dozom je vakcinisano 4,7 posto stanovništva.

Gates smatra da bi se tokom sljedeće godine mogla poboljšati dostupnost vakcina, i to rješavanjem problema u globalnom lancu opskrbe. Očekuje da će se time podstaknuti i zainteresovanost za vakcinaciju, posebno u državama u kojima pandemija nije toliko izražena - poput Subsaharske Afrike.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), boljom edukacijom i borbom protiv dezinformacija u navedenim dijelovima svijeta može se povećati stopa vakcinacije.

Gates je antivirusne lijekove nazvao "veoma impresivnim", uprkos tome što američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila nijedan od njih. Prema pisanju CNBC-a, odobravanjem ovih medikamenata znatno bi se smanjio broj hospitaliziranih i onih koji imaju teške simptome usljed zaraze koronavirusom.

Farmaceutske kompanije Merck i Pfizer su FDA-u ustupile podatke o njihovim antivirusnim pilulama nazvanim molnupiravir, odnosno Paxlovid. Ako budu odobrene, liječenje njima u SAD-u bi moglo početi do kraja ove godine. Velika Britanija je ranije ovaj mjesec odobrila molnupiravir, čime je postala prva država na svijetu koja je to učinila.

Gates smatra da će se pilule moći koristiti odmah nakon što osoba sazna da je pozitivna na koronavirus.

Još nije poznato koliko će koštati, ali je njihova upotreba lakša od intravenskih tretmana, među kojima je i remdesivir. Izgledno je da će ove pilule biti dostupne i siromašnim zemljama.

Podaci o antivirusnim pilulama obećavaju. Merckova klinička istraživanja su pokazala da je molnupiravir kod nevakcinisanih pacijenata koji su ga uzimali kroz pet dana od razvoja simptoma smanjio stopu hospitalizacije i smrtnosti za 50 posto, a u poređenju s onima koji su dobili placebo pilulu.

Prema Pfizerovim istraživanjima, Paxlovid i ritonavir smanjuju rizik od hospitalizacije i smrtnosti za 89 posto.

Za američkog multimilijardera je izgledno da će se do sljedećeg ljeta vakcinacijom i antivirusnim lijekovima "drastično" smanjiti broj onih koji imaju teške simptome, kao i broj onih koji umiru zbog koronavirusa. Kao opasnost je istakao mogućnost pojave opasnijeg soja koronavirusa. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoje dokazi da će se desiti, ali da to nikada nije isključeno, piše CNBC.