{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bill Gates i Warren Buffet nastavljaju dugu filantropsku tradiciju u Americi

F
25.10.2006. u 11:20
0
0
Bill Gates i Warren Buffet nastavljaju dugu filantropsku tradiciju u Americi
0
Bill Gates i Warren Buffet nastavljaju dugu filantropsku tradiciju u Americi
Ove godine američki filantropi bili su vrlo darežljivi. Drugi najbogatiji čovjek svijeta, investitor Warren Buffet donirao je milijardu i pol dolara fondaciji koju vodi Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ta donacija dovela je do spekulacije da će Fondacija Gates uvesti korporacijski pristup doniranju te dovesti do nove ere u izdvajanju korporacija u humanitarne svrhe.

Bill Gates nije toliko revolucionarizirao donacije iz privatnog sektora koliko slijedi dugu tradiciju filantropije u Americi, javlja Glas Amerike.

Gates i Buffet su posljednji u nizu bogatih američkih filantropa. Početkom 20. stoljeća, industrijalci Andrew Carnegie i John Rockefeller postavili su model za moderne neprofitne zaklade. Organizacije su struktrurirane kao korporacije, ali njihov je cilj da služe općem dobru. Njihovi početni projekti bili su izgradnja biblioteka i bolnica. Urednica sedmičnika Kronika Filantropije Stacey Palmer kaže da je prve velike industrijalce-filantrope 'zaintrigirala mogućnost rješavanja stoljetnih problema, pomoću novih znanstvenih i tehnoloških dostignuća'. "Tada je postojalo snažno uvjerenje da se stvari mogu promijeniti. Postojale su znanstvene ideje o tome kako promijeniti svijet i načini kako da se to učini. Uspostavljene su moderne društvene znanosti i filantropisti su to odmah pokušali iskoristiti", kaže Stacey Palmer.

Međutim, korporativivni model filantropije, utemeljen na znanosti, pratile su i kontroverze. Sve do tridesetih godina prošlog stoljeća Zaklada Rockefeller financirala je programe u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj u sklopu kojih su se nasilno sterizirale osobe s genetskim defektima. Kritičari kažu da je Adolf Hitler kasnije iskoristio upravo ta istraživanja kako bi opravdao ubijanje Židova i drugih rasa koje je smatrao inferiornima.
Premda se navedeni slučaj može smatrati ekstremnim, direktor Centra za filantropiju pri Institutu Hudson William Shambra kaže da su zaklade često pretjerivale u svojim nastojanjima da riješe konkretne društvene probleme.

"Bilo bi dobro kada bi bilo moguće pronaći uzrok nekog problema i riješiti ga jednom zauvijek. Potom krenuti na drugi veliki problem i doći do njegovog korijena…međutim, stvari tako ne funkcioniraju. Nema većeg društvenog problema u Sjedinjenim Državama koji velike filantropske zaklade nisu pokušale riješiti. Međutim, nema niti jednoga koji je zaista i riješen", kaže Shambra.

William Shambra kaže da zaklade postižu najbolje rezultate kad djeluju u suradnji s lokalnim organizacijama, na rješavanju konkretnih problema. To je ono što radi Zaklada Gates. Jedna od najvećih prednosti privatnih filantropskih organizacija je brzina kojom mogu reagirati na krizu - kaže William Shambra. Stacey Palmer dodaje da, osim dobrih djela, Bill Gates i drugi filantropi također utječu na javno mnijenje skrećući pozornost javnosti na važne društvene probleme i njihova rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: