Svijet
35

Bill Gates emotivno govorio o Steveu Jobsu: Odrasli smo zajedno

Klix.ba
Steve Jobs i Bill Gates
Steve Jobs i Bill Gates
Osnivač Microsofta Bill Gates u intervjuu za CBS mrežu biranim riječima govorio je o pokojnom Steveu Jobsu, jednom od osnivača Applea i njegovom dugogodišnjem poslovnom rivalu, kojeg je prvi put sreo krajem sedamdesetih godina.

Prisjećajući se maja 2011. godine, kada su se posljednji put sreli i kada je Jobs već bio ozbiljno bolestan, Gates je kazao: "Kad se razbolio morao sam otići da ga posjetim i provedem vrijeme s njim. Razgovarali smo o onome što smo naučili, o porodicama, o svemu. Nije bio melanholičan, već vrlo pozitivan. Rekao mi je da s tehnologijom i nismo baš poboljšali obrazovanje".

Gates je dodao kako će se kolege rado sjećati, a najčešće po njegovim dizajnerskim idejama i činjenici da je uvijek, uprkos svojoj bolesti, bio entuzijasta kad je u pitanju budućnost.

"Pokazao mi je brod na kojem je radio i radovao se što će s njim ploviti, iako smo obojica znali da su šanse da se to ikad dogodi veoma male. Međutim, razmišljanje o svojoj skoroj smrti nije nešto produktivno", izjavio je Gates.

Na pitanje šta bi volio da je imao poput Jobsa, Gates je odgovorio: "Njegov osjećaj za dizajn. To što je sve moralo odgovarati određenoj estetici. Pokazao je da vas dizajn može odvesti u dobrom pravcu te su se stoga pojavljivali fenomenalni proizvodi".

Iako je Jobs često slao "otrovne strelice" prema Microsoftu, a jednom prilikom rekao i da ta kompanija nema ukusa, Gates se nije mogao ljutiti.

"Nas dvojica smo na neki način zajedno odrasli i ostvarili smo svaku fantaziju o proizvodima i novim vještinama, od čega većinu kao rivali. Ipak, uvijek smo se poštovali i komunicirali, pa i onda kad se razbolio", izjavio je milijarder, koji se posvetio humanitarnom radu u okviru svoje fondacije Bill Melinda Gates Foundation.