Svijet
0

Bill Gates daje 450 miliona dolara za medicinska istraživanja

NINA
Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu, izjavio je danas da će donirati 450 miliona dolara za medicinska istraživanja u svijetu čiji je cilj pravljenje i distribucija cjepiva protiv bolesti koje svake godine odnose milione života.

On je u stvari povećao donaciju humanitarne Fondacije Bill i Melinda Gates inicijativi "Veliki izazovi svjetskog zdravstva" koja je pokrenuta 2003. za borbu protiv bolesti, prije svega u siromašnim zemljama, izvijestila je agencija AFP.

Obraćajući se sudionicima godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja se održava u Ženevi, Gates je rekao da je iznenađen time što još ne postoje učinkovita cjepiva protiv tuberkuloze i malarije iako je prošlo skoro 100 godina od otkrivanja uzročnika tih bolesti.

"To nije zato što se taj problem ne može riješiti, nego zato što se znanstvenici nisu pozabavili time. Vlade bogatih zemalja ne sudjeluju u borbi protiv nekih od najsmrtonosnijih bolesti na planeti zato što one ne postoje u tim zemljama”, dodao je Gates.